Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

Hildegard (2009)

de Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Outros autores: Veja a seção outros autores.

Séries: Hildegard (1)

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
551468,075 (3.69)Nenhum(a)
Biografisk roman om middelaldermystikeren, komponisten, abbedissen og meget mere, Hildegard von Bingen (1098-1179).
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Religion spiller en stor rolle i mange menneskers liv, og derfor er det et spændende emne, også for ikke-troende som jeg selv. Men det betyder ikke, at det er nemt at gøre religiøsiteten nærværende. Slet ikke, når fokus er på noget så fjernt som middelalderens klosterliv.

Men det lykkes for Anne Lise Marstrand-Jørgensen i hendes fremragende bog Hildegard. Den udkom sidste år og er en fri gendigtning af Hildegard af Bingens liv fra hun bliver født i 1098 og til hendes synske evner endelig bliver anerkendt efter årtier i klosteret ved Disibodenberg i Tyskland.

Hildegard er et skrøbeligt barn, der konstant bliver syg. Allerede fra en tidlig alder får hun syner, og selvom de ikke skræmmer hende selv, så bliver forældrene bange for, at hun skal blive jagtet som heks eller kætter. For moderen er løsningen at sende Hildegard i kloster sammen med den fromme eremit Jutta.

Forældrene er ikke de eneste, der er bekymrede. Jutta og abbeden beder hende også holde sine syner for sig selv, men i munken Volmar får hun en ven og læremester, som hun kan dele sit indre liv med. Alligevel spreder rygterne om Hildegards evner sig, og når man nu kender Hildegards efterfølgende berømmelse, er det selvfølgelig kun et spørgsmål om tid.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen skriver vidunderligt. Hildegards oplevelse af ”Det levende lys” fremstilles troværdigt, og forfatteren formår generelt at bringe middelalderen til live. Forældrene, Hildegard, Volmar og andre karakterer er både tidstypiske og hele mennesker, læseren kan identificere sig med.

Klosterlivet fremstilles indefra. Vi følger Hildegard, og så længe hun er adskilt fra omverdenen, hører vi stort set ikke om den. Det er til gengæld fascinerende at følge en så fremmed verden, for selvom personernes konflikter er genkendelige, så er livet helt anderledes: Det er fanatisk og rettet mod gud.

”Først din far, så Uda, det er derfor, vi ikke skal knytte os mere til ét menneske end et andet,” siger Jutta, ”gør vi ikke det, vil de uundgåelige tab ikke forstyrre vores opmærksomhed på Gud.” (283)

Det udsagn er selve kernen i religiøs fanatisme: Kærligheden til menneskene omkring en er skadelig, fordi den fjerner fokus fra det egentlige: En gud som ingen har set.

Umiddelbart kunne man tro, at det bare er Jutta, der som indemuret eremit er lidt til en side, men Hildegard selv er lige så fremmed. Som når hun forsvarer, at der kun skal være adelige søstre i hendes klosterafdeling, fordi gud har skabt menneskene forskelligge (341-42) Eller når hun igen og igen fremhæver jomfruelighedens hellige kraft, og kvinden som svag fordi hun er bærer af arvesynden.

Hildegard levede i en helt anden verden. Bogens styrke er, at den bringer den verden til live for læseren. ( )
  Henrik_Madsen | Dec 2, 2010 |
Anne Lise Marstrand-Jørgensen har med romanen Hildegard skrevet et psykologisk drama om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder, Hildegard af Bingen (1098-1179)

Allerede som treårig oplevede Hildegard sine første visioner. Hun forstod hurtigt, at hun så noget, andre mennesker ikke kunne se, og holdt sine oplevelser skjult. For hvordan ville andre mennesker reagere, hvis hun fortalte dem, at hun både hørte Guds stemme og i glimt kunne se lige ind i fremtiden? Hvad skulle hendes egen mor stille op med sit tiende barn, der var sart og anderledes og næsten altid sygt? Og hvem kunne skelne Guds og Djævelens tale fra hinanden?

Hildegard var kun otte år, da hun blev sendt hjemmefra. Først til den fromme, unge adelskvinde Jutta, der skulle forberede hende på klosterlivet. To år senere flyttede de sammen ind i en isoleret celle ved klosteret Disibodenberg. Hildegard blev tvunget til at leve i tavshed. Hun havde kun ringe kontakt med klosterbrødrene, men én fortrolig havde hun. Et usædvanligt venskab voksede frem mellem Hildegard og hendes lærer, den næsten jævnaldrende munk Volmar. Det engang så sære barn blev nonne, lægekyndig, forfatter og visionær. Hun komponerede musik, der stadig spilles den dag i dag. Hun forlod aldrig klosterlivet, men fik med tiden kontakt med de mest magtfulde mænd, deriblandt paven i Rom.

Historien om Hildegard rækker ud over hendes skrift og samtid. Det er et nuanceret portræt af en kvinde, der bliver ved med at fascinere på tværs af århundreder og som i sit virke tog store eksistentielle temaer under behandling: tro, tvivl, kald og afkald.
 

» Adicionar outros autores (1 possível)

Nome do autorFunçãoTipo de autorObra?Status
Anne Lise Marstrand-Jørgensenautor principaltodas as ediçõescalculado
Ringen, ErikTradutorautor secundárioalgumas ediçõesconfirmado
Zöller, PatrickTradutorautor secundárioalgumas ediçõesconfirmado

Pertence à série

Pertence à série publicada

Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Informação do Conhecimento Comum em Italiano. Edite para a localizar na sua língua.
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Biografisk roman om middelaldermystikeren, komponisten, abbedissen og meget mere, Hildegard von Bingen (1098-1179).

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (3.69)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 3
3.5 1
4 6
4.5 1
5 1

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 203,218,147 livros! | Barra superior: Sempre visível