Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Liberty : roman de Jakob Ejersbo
Carregando...

Liberty : roman (original: 2009; edição: 2009)

de Jakob Ejersbo

Séries: Africa Trilogy (3)

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaMenções
1012268,806 (4.38)1
Two young men from very different backgrounds: Christian is son to Danish ex-pats; Marcus works as a servant for European families, hoping that one will eventually take him back with them. Their friendship defines a divided continent. Friends from childhood, they become closer when Christian is kicked out of school. He is desperate to stay in Tanzania, and the two decide to start a nightclub together. But both are caught up in complex relationships, and are unwilling to share the wealth that would support their families. And something else is also not quite right: Christian wants to be African and Marcus wants to be European. Things can only go wrong… (mais)
Membro:acst47
Título:Liberty : roman
Autores:Jakob Ejersbo
Informação:[København] : Gyldendal, 2009.
Coleções:L_DA
Avaliação:
Etiquetas:Nenhum(a)

Informações da Obra

Liberty de Jakob Ejersbo (2009)

Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

» Ver também 1 menção

Exibindo 2 de 2
Tredie og sidste del af Jacob Ejersbos trilogi fra Moshi i Tanzania er endnu en fantastisk rejse ind i et Afrika med to af de personer, som man tidligere har fået kendskab til fra de to andre bøger, Eksil og Revolution. Her er det danske Christian og tanzanianske Marcus, som ved bogens start i 1980 er henholdsvis 13 og 15 år gamle. Op gennem 80'erne beskrives deres venskab og ungdom med sex, drugs og reggae, korruption, angst for den tabuiserede AIDS og ikke mindst den altoverskyggende rodløshed.
Jeg skrev om forgængeren Revolution, at indtil videre var 2009's bedste danske bog. Liberty er mindst lige så fremragende. Ejersbo bruger 711 sider - og det er ikke for meget - på at skabe et univers, som det vil tage meget lang tid for mig at komme ud af igen. Det er fantastisk skarpe iagttagelser Ejersbo har gjort, både i de personlige beskrivelser, om den vestlige udviklingsbistand, som er med til at fastholde modtagerlandene i offerrollen, og om det hykleri, som det udsendte bistandspersonale fra Europa udvikler hen imod at blive den ny tid kolonialister.
Det er kort og godt en fantastisk fremragende værk, og endnu en klassiker i dansk litteratur. Hele trilogien står som et mesterværk, der vil kunne læses i mange, mange år fremad som stadig ny og frisk litteratur af højeste karat! ( )
  2810michael | May 9, 2010 |
Jeg var en af dem, der aldrig fik læst ’Nordkraft’, så ’Liberty’ var mit første møde med Ejersbo. Det var et godt møde, selvom de 710 sider nok var lige i overkanten, og jeg regner da med, at jeg også skal have læst de øvrige bind i Afrika-trilogien.

Hovedpersonerne er Christian, der som teenager kommer til Tanzania med sine forældre, fordi faderen skal udstationeres for Mærsk, og Marcus, en indfødt dreng, der har manøvreret sig ind hos en svensk familie som babysitter i håbet om at score en billet til Europa og det søde liv. Romanen starter i 1980 og slutter i 1990, så vi følger Christian og Marcus fra de er store drenge til de bliver unge mænd.

De to hovedpersoners liv flettes ind i hinanden, og ingen af dem er uberørte af kulturmødet. Christian kan ikke finde sig til rette i Danmark i de perioder, hvor han er hjemme, og Marcus læser så meget Economist, at han har mere end svært ved at acceptere den rodede afrikanske tilværelse, selvom han naturligvis kender alle smutvejene.

Ejersbo tegner et skræmmende billede at dybt korrumperet tanzaniansk styre, hvor markedsøkonomien ikke er erstattet med afrikansk socialisme, men med en hyperliberalisme, hvor ingen tilladelse eller ydelse kan gives uden bestikkelse. Ikke overraskende smitter korruptionen også af på de hvide – når man har lært at betale for at komme først i busbilletkøen, så breder det sig jo – men jeg håber sandelig ikke, at den grad af menneskelig umodenhed og trang til at blive korrumperet, der præger bistandsfolkene i Liberty, gælder alle steder.

Liberty er på mange måder deprimerende. Marcus prøver hele tiden at få noget i gang, men han holdes igen og igen nede af systemet, for fattigdommen er så udbredt, at alle nasser på dem, der har fået sparet det mindste sammen. Når dertil lægges den truende AIDS-epidemi i baggrunden, ser det dystert ud. På den anden side har personerne en voldsom livskraft og specielt Marcus er en både god og ukuelig person.

Hårdest ramt af kulturmødet er Christian. Han var allerede på kant med sine forældre, da han kom til Afrika, og han oplever flere og større svigt dernede. Grundlæggende har han svært ved at vokse op og indse, at han faktisk er nødt til at yde en grundig indsats for at opnå noget. Det kan måske ikke undre, når han ser andre hvide drikke, ryge pot og jagte den nemme gevinst, men under alle omstændigheder er hans drøm om at leve som afrikaner af at spille diskotek ikke andet end en drøm.

Han er selvfølgelig ikke villig til at leve på det eksistensminimum, som overskuddet kan give ham, og når det går godt i starten, skyldes det kun, at han har kapital med hjemmefra. Tre måneders bistandshjælp rækker langt i Tanzania, men så snart den er brugt, svinder ressourcerne uundgåeligt ind.

’Liberty’ er færdigredigeret efter Ejersbos død, og det er svært at slippe den tanke, at den ville være blevet et par hundrede sider kortere, hvis han selv havde haft muligheden for at gøre den færdig. Jeg kan ikke lige pege på noget, der ikke skulle være med, og der er naturligvis også en selvstændig pointe i, at nogle af temaerne gentages igen og igen, men 700 sider er meget. Alligevel er jeg ikke i tvivl om, at ’Liberty’ indtil videre har været den største læseoplevelse i denne sæson, først og fremmest fordi jeg føler, at Ejersbo virkelig vil sin læser noget, der rækker ud over ham selv. ( )
1 vote Henrik_Madsen | Mar 14, 2010 |
Exibindo 2 de 2
sem resenhas | adicionar uma resenha

Pertence à série

Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Til Garvey Dread & de fremmede
Primeiras palavras
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Tropisk varme svøber sig om mig, da jeg træder ud af flyveren - gennem skumringen kan jeg se Kilimanjaros hvide snekrone i det fjerne.
Citações
Últimas palavras
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
(Clique para mostrar. Atenção: Pode conter revelações sobre o enredo.)
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Two young men from very different backgrounds: Christian is son to Danish ex-pats; Marcus works as a servant for European families, hoping that one will eventually take him back with them. Their friendship defines a divided continent. Friends from childhood, they become closer when Christian is kicked out of school. He is desperate to stay in Tanzania, and the two decide to start a nightclub together. But both are caught up in complex relationships, and are unwilling to share the wealth that would support their families. And something else is also not quite right: Christian wants to be African and Marcus wants to be European. Things can only go wrong

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (4.38)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 2
3.5 1
4 4
4.5 5
5 11

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,711,278 livros! | Barra superior: Sempre visível