Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

Η Μαρία των Μογγόλων

de Koromila Marianna

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
314,118,705 (4.5)Nenhum(a)
Adicionado recentemente porploskas, Maquina_Lectora
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

H Μαρία των Μογγόλων – Σκέψεις πάνω σε ένα βιβλίο

«Όταν η μάθηση γίνεται γνώση και η γνώση συνείδηση».

Ένα συνηθισμένο συνοικέσιο, ένα περιστατικό διπλωματικής ρουτίνας. Ο υποψήφιος γαμπρός ήταν ο «Χαλαού» η Χουλαγκού, χαν των Μογγόλων, αδελφός του Κουμπλάι Χαν, του Μεγάλου Χαν των Μογγόλων. Η νύφη, η Μαρία, η κόρη του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου. Ο γιος του Χουλαγκού που τελικά παντρεύτηκε την Μαρία ήταν ο Απαγάν. Ονόματα μυθικά, πρόσωπα συνυφασμένα με σφαγές και τρόμο. Πια τρομερή μοίρα περιμένει την μικρή Μαρία στις άγριες στέπες των Μογγολων?

Η Μαριάννα Κορομηλά σκιαγραφεί την πορεία της Μαρίας από την Κωνσταντινούπολη στα βάθη της Ασίας. Και ταυτόχρονα σκιαγραφεί και την πορεία της σχέσης της με την Μαρία. Και την δική της πορεία. Μια πορεία γεμάτη εκπλήξεις, αποκαλύψεις και θαύματα, ηθελημένες και αθέλητες διακοπές, αναπότρεπτες παρασπονδίες και μακρές απουσίες, πολλές υπεκφυγές, πάμπολλα σφάλματα, ακούσια και εκούσια.

Πια είναι πραγματικά η Μαρία, και ποια η Μαριάννα? Χρησιμοποιώντας μια άρτια μορφολογικά, πρωτότυπη και έντεχνη εναλλαγή περιόδων, τοποθεσιών και προσώπων, η ιστορικός και συγγραφέας Μαριάννα Κορομηλά καταγράφει προσωπικά της βιώματα, και συγκινητικές στιγμές σε τόπους στενά συνδεδεμένους με τον Ελληνισμό του Ευξείνου Πόντου. Τοπωνύμια τόσο οικεία μα και τόσο άγνωστα, και μακρινά. Φιλιππούπολη, Ανδριανούπολη, Ραιδεστός, Αγχίαλος, Οδησσός, Μαριανούπολη, Σαμσούντα, Σούρμενα. Χαμένες πολιτείες, χαμένες ελπίδες….

Και μέσα από τις περιπλανήσεις της φυσικές και διανοητικές, η Μαριάννα ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της Μαρίας, της «κυράς των Μουγουλίων». Και ταυτόχρονα την ιστορίες της κάθε Μαρίας, Ευφροσύνης και Ειρήνης που χρησιμοποιήθηκαν από πατέρες και αδελφούς ως εγγύηση στο παιχνίδι της διπλωματίας ανά τους αιώνες. Κορίτσια και γυναίκες, που απλώς έκαναν το καθήκον τους, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους, την φυλή τους, την οικογένεια τους.

H Μαρία των Μογγόλων είναι η ιστορία όλων αυτών των ανωνύμων, αθέατων και εξόριστων υπάρξεων της ιστορίας. Κανένας χρονικογράφος δεν αφιέρωσε μια γραμμή παραπάνω να αναφέρει έστω μόνο το όνομά τους. Ιστορία γραμμένη από άνδρες για άνδρες. Η Μαριάννα Κορομηλά καταγράφει όχι μόνο την σκληρή μοίρα και τα βάσανα της Μαρίας, αλλά επίσης αποκαλύπτει με ευαισθησία το αίσθημα της απέραντης μοναξιάς, και τη απέραντη απελπισία που την καταβάλει, αυτήν και όλες τις άλλες τις χιλιάδες Μαρίες, του χθες του σήμερα και του αύριο. Όποιος δεν το’ χει ζήσει αυτό το αίσθημα δεν είναι δυνατόν να καταλάβει αυτές τις γυναίκες, ούτε μπορεί να αντιληφθεί από πού αντλούν την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζουν, να ζουν, και να αγωνίζονται.

Προσωπικά, έχοντας κάνει τα δικά μου μακρινά και πολλές φορές «επικίνδυνα» άλματα, και έχοντας χαράξει μια διαφορετική πορεία, μακριά από τις ευκολίες και από τις ανώδυνες διευθετήσεις, το βιβλίο με συγκίνησε και κάπου με τρόμαξε, το αίσθημα της Μαρίας.. «Ξένη εδώ, ξένη εκεί, όπου κι αν πάω ξένη». Υπάρχει ελπίδα τελικά?

Το μόνο «μικρό» αρνητικό σημείο του βιβλίου ήταν η έλλειψη χαρτών. Η φίλη μου Άννα είχε δίκιο όταν είπε ότι έπρεπε να περιέχει τους χάρτες των περιοχών που αναφέρονται. Μη διαθέτοντάς τους, διάβασα το περισσότερο βιβλίο με το Laptop δίπλα μου. Χάρις στο Internet βρήκα τους σχετικούς χάρτες και έτσι κατάφερα να ακολουθήσω τις πορείες της Μαρίας και της Μαριάννας. ( )
  Maquina_Lectora | Sep 2, 2008 |
sem resenhas | adicionar uma resenha
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
This is a collection of the work of five poets put out by the Caliban Press in a limited edition of 350 copies - and not to be confused with Rider Haggard - or the New Nelson - but hey - what the hell!
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (4.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5 1
5

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,501,574 livros! | Barra superior: Sempre visível