Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

The World According to Monsanto: Pollution, Corruption, and the Control of the World's Food Supply

de Marie-Monique Robin

Outros autores: Veja a seção outros autores.

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaMenções
22313120,643 (4.14)11
""As this powerful book makes clear, Monsanto's innovations create more problems than they solve-above all by helping to concentrate the food system in ever fewer hands, with baleful consequences for the world's small-scale farmers. It's the kind of reporting we need more of, and one hopes it will be at least a partial antidote to all the slick commercials with smiling peasants." --Bill McKibben, author of Deep Economy" ""We are what we eat, and what we eat is rapidly being determined by one company, Monsanto. Monsanto's seed and food dictatorship is based on corrupting regulatory processes, corrupting science, and destroying democracy. We needed a book that told us the story in detail, with courage-The World According to Monsanto does just that."-Vandana Shiva, author of Earth Democracy and Stolen Harvest" ""An alarming and uncompromising investigation."--Le Monde" ""Sends chills down the spine....After reading this, we can no longer afford to turn a blind eye."--Le Point" "The result of a remarkable three-year investigation that took award-winning journalist and documentary filmmaker Marie-Monique Robin across four continents (North and South America, Europe, and Asia). The World According to Monsanto tells the little-known yet shocking story of this agribusiness giant-the world's leading producer of GMOs (genetically modified organisms)-and how its new "green" face is no less troubling than its PCB- and Agent Orange-soaked past." "Robin reports that, following its long history of manufacturing hazardous chemicals and lethal herbicides, Monsanto is now marketing itself as a "life sciences" company, seemingly conviced about the virtues of sustainable development. However, Monsanto now controls the majority of the yield of the world's genetically modified corn and soy-ingredients found in more than 95 percent of American households-and its alarming legal and political tactics to maintain this monopoly are the subject of worldwide concern.". "Released to great acclaim and controversy in France, throughout Europe, and in Latin America, The World According to Monsanto is sure to change the way we think about food safety and the corporate control of our food supply."--BOOK JACKET.… (mais)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

» Veja também 11 menções

Inglês (8)  Francês (3)  Holandês (1)  Polonês (1)  Todos os idiomas (13)
Mostrando 1-5 de 13 (seguinte | mostrar todas)
Om maar even op het persoonlijke niveau te beginnen: ik ben niet opgehouden met het gebruik van Roundup (vele jaren lang het vlaggenschip van Monsanto) na het lezen van dit boekje, net zomin als ik ermee gestopt ben vlees te eten of genetisch gemanipuleerde gewassen. Niet overtuigend dan, dit De wereld volgens Monsanto? O jawel, zéér overtuigend, maar in mijn geval was dat al niet meer nodig: ik gebruik al vele jaren geen gif meer in mijn tuin en rond mijn huis, schakelde al een vijftal jaar geleden over op zoiets als twee dagen vlees of vis per week en vijf dagen niet, en heb – dankzij het feit dat in de Europese Unie de aanwezigheid daarvan in voedingswaren voorlopig nog wel als dusdanig moet aangegeven worden (ere wie ere toekomt, zelfs al ben ik geen fan van die Europese Unie) – nooit genetisch gemanipuleerde gewassen gegeten (toch niet dat ik weet, dus).

Ik wás dus al redelijk clean op die vlakken, maar het leek me niet onredelijk eens een deep dive (zoals dat dan in de bedrijfswereld heet) te nemen in het onderwerp en daartoe is dit boek van Marie-Monique Robin ten zeerste geschikt. In zestien hoofdstukken, plus een inleiding en een conclusie, op zo’n 380 bladzijden (waarvan 35 met Noten), gaat ze uitgebreid in op pcb’s, dioxine, het al genoemde Roundup, bovien groeihormoon, ggo’s, het patenteren van levende organismen, en vooral hoé een bedrijf er in slaagt om stap voor stap de controle te verwerven over het voedsel van de wereld. Een titanenwerk wetend dat dat bedrijf nooit geaarzeld heeft om miljoenen te besteden aan het kopen van politici en andere beleidsmakers en jaarlijks dergelijke bedragen uitgeeft aan het bevechten van, al dan niet noodgedwongen, tegenstanders van die praktijken.

Onder die tegenstanders wordt ook eenvoudig iedereen gerekend die er een kritische kijk op nahoudt aangaande bovengenoemde en andere zaken en dus al zeker wie ook nog in staat is zijn kijk eventueel tot die van een ander te maken. En zo iemand is Marie-Monique Robin https://blog.m2rfilms.com/. De Franse onderzoeksjournaliste, documentairemaker en schrijfster, maakt al sinds 1989 documentaires over uiteenlopende onderwerpen als aids (Sida et révolution), organendiefstal (Voleurs d’organes), Cuba (Cuba si, Cuba no; Cuba, l’histoire d’un mythe), mishandelde vrouwen (La Révolte des femmes battues), paranormale activiteiten (Le Sixième Sens, science et paranormal), martelingen (Torture made in USA), en… de bio-industrie (Argentine, le soja de la faim; Le Monde selon Monsanto; Notre poison quotidien), om het bij een páár van haar documentaires te houden. Vierenveertig documentaires in 33 jaar is allesbehalve een slechte score. Bovendien vult ze het kijk-luik aan met een lees-luik (wat meteen haar publiek ook weer een stuk uitbreidt). Veertien van haar documentaires, waaronder het genoemde Le Monde selon Monsanto, kregen zo een vervolg in boekvorm. In het geval van Le Monde selon Monsanto ook nog een vervolg dat in meer dan vijftien talen werd omgezet, waardoor haar bereik uiteraard nóg groter werd.

En dan zijn er nóg van die dingetjes die de ene stem al wat hoorbaarder maken dan de andere. Prijzen bijvoorbeeld. Onder andere die van Albert-Londres in 1995, of het Légion d’honneur in 2013. Maar ook de Noorse prijs genoemd naar Rachel Carson (de ecologiste die het best bekend is van haar boek Silent Spring), de prix Buffon van het internationaal festival van de wetenschappelijke film Pariscience, de prix du grand documentaire op het festival van Angers, de prijs voor de beste buitenlandse documentaire op het festival van Havana, de prijs van de katholieke jury op het festival van Monte Carlo, de award of Merit van de Latin American Studies Association, de Umwelt-Medienpreis van de Duitse media, de prijs Olivier Quemener-Reporters sans frontières op het Festival international du grand reportage d’actualité (et du documentaire de société) FIGRA, enzovoort, enzoverder.

Geen klein bier dus voor een “boerendochter (…) in 1960 geboren op een boerderij in de Pitou-Charentes”. En het feit dat ze op politiek vlak nogal eigenaardige keuzes maakt (met recent steun aan de Nouvelle Union populaire écologique et sociale, een groepering van een twintigtal partijtjes waaronder de Parti Socialiste, een aantal extreem-linkse “independentische” partijtjes, de Parti Communiste Français, Les Verts, en La France Insoumise), doet daar niks aan af. Net zomin als aan de kwaliteit van Le Monde selon Monsanto ofte De wereld volgens Monsanto – Van dioxine tot gentechgewassen, een multinational die het goed met u voorheeft. De film en het boek, verdeeld in een twintigtal landen, met 1,6 miljoen kijkers op Arte en 100.000 verkochte exemplaren in Frankrijk alleen al, werd door Monsanto niet alleen niet officieel becommentarieerd, maar ook verder zoveel mogelijk genegeerd door het immer procesklare bedrijf. Alleen Monsanto Frankrijk had het in z’n informatieblad (nummer 22 van maart 2008) over “de film en het boek (…) die gerealiseerd werden door personen die gekant zijn tegen plantaardige biotechnologie en waarvan het doel is de technologie zowel als de betrokkenen bij de ontwikkeling daarvan in diskrediet te brengen”, wat toch wel een zéér zwak weerwerk mag genoemd worden en, in tegendeel, mag beschouwd worden als regelrechte reclame voor dit boek. Als Monsanto écht niks heeft kunnen vinden dat voldoende kans liet om de auteur ervan tot de bedelstaf te brengen, dan mag dit boek toch wel als bijzonder waarheidsgetrouw beschouwd worden.

Bijzonder waarheidsgetrouw en zeer… gruwelijk. Niet omdat er tot in details ingegaan zou worden op wat voor ziektebeelden er zouden ontstaan door, pakweg, het veelvuldig gebruik van Roundup, maar omwille van datgene wat inleider Nicolas Hulot kort als volgt samenvat: “Naarmate ik vorderde met het lezen van het boek van Marie-Monique Robin werd ik overspoeld door vragen die een enorme impact hadden. Het bezorgde me een gevoel van beklemming dat ik in één vraag samenvat: Hoe is het mogelijk? Hoe heeft Monsanto, deze onderneming die symbool staat voor de mondiale agrochemie, zo veel fatale vergissingen kunnen maken en producten op de markt kunnen brengen die zo schadelijk zijn voor onze gezondheid en voor het milieu? Hoe heeft dit bedrijf zaken kunnen doen alsof er niets aan de hand was, en zijn invloed (en fortuin) steeds verder kunnen vergroten terwijl er zulke dramatische dingen hebben plaatsgevonden? Hoe heeft het zo rustig de feiten kunnen verdoezelen en de wereld kunnen bedriegen? Hoe komt het dat het probleemloos zijn activiteiten heeft kunnen voortzetten, ondanks zware juridische veroordelingen en ondanks het feit dat een aantal van zijn producten inmiddels (nadat ze al onherstelbare schade hadden veroorzaakt, helaas) verboden is?” Hoe, met andere woorden, is Monsanto, een bedrijfje in 1901 opgericht door George Francis Queen (“een autodidactisch scheikundige die ook al hulde wilde brengen aan zijn echtgenote, Olga Mendez Monsanto”) “dankzij een persoonlijke lening van vijfduizend dollar”, geëvolueerd van de productie van sacharine voor één klant (die weliswaar Coca-Cola heette) naar een bedrijf dat “ggo’s [genetisch gemanipuleerde organismen] [kan opleggen] aan boeren over de hele wereld en controle over de mondiale voedselketen” ambieert?

Het antwoord op die vragen laat ik graag aan Marie-Monique Robin: ik kan onmogelijk beginnen citeren uit dit boek zonder te weten waar ik ooit ga eindigen en ik zou bij een strengere selectie steeds blijven zitten met het idee dat ik bepaalde andere zaken óók had moeten vermelden. En als u het boek niet kan vinden (het dateert uit 2009, maar is absoluut niet gedateerd), dan kan u nog steeds naar de – uiteraard minder diepgaande – documentaire kijken. Die vindt u hier https://vimeo.com/161297752.

Björn Roose ( )
  Bjorn_Roose | Sep 26, 2022 |
A long, journalistic style of writing. Overall content is interesting, but I didn't particularly enjoy the writing. A good exposé about the dark world of Monsanto and it's insidious presence in our lives. ( )
  yamiyoghurt | Jan 29, 2018 |
Pollution, Corruption, and the Control of the World's Food Supply
  jhawn | Jul 31, 2017 |
Wow, this is a company that operates without ethics. It is frightening to think about what could happen if regulatory agencies and growers don't stand up against Monsanto. It's hard to believe that monsanto products are implemented with so little scientific testing and that evidence that their products are harmful is too frequently ignored. ( )
  Cricket856 | Jan 25, 2016 |
All I can say is, read this book and prepare to be terrified.
  danoomistmatiste | Jan 24, 2016 |
Mostrando 1-5 de 13 (seguinte | mostrar todas)
sem resenhas | adicionar uma resenha

» Adicionar outros autores (1 possível)

Nome do autorFunçãoTipo de autorObra?Status
Marie-Monique Robinautor principaltodas as ediçõescalculado
Holoch, GeorgeTradutorautor secundárioalgumas ediçõesconfirmado
Hulot, NicolasPrefácioautor secundárioalgumas ediçõesconfirmado
Mallett, DagmarTradutorautor secundárioalgumas ediçõesconfirmado
Vandelac, LouisePrefácioautor secundárioalgumas ediçõesconfirmado
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
This is the book that expands and clarifies what is presented in the film with the same title.
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês (2)

""As this powerful book makes clear, Monsanto's innovations create more problems than they solve-above all by helping to concentrate the food system in ever fewer hands, with baleful consequences for the world's small-scale farmers. It's the kind of reporting we need more of, and one hopes it will be at least a partial antidote to all the slick commercials with smiling peasants." --Bill McKibben, author of Deep Economy" ""We are what we eat, and what we eat is rapidly being determined by one company, Monsanto. Monsanto's seed and food dictatorship is based on corrupting regulatory processes, corrupting science, and destroying democracy. We needed a book that told us the story in detail, with courage-The World According to Monsanto does just that."-Vandana Shiva, author of Earth Democracy and Stolen Harvest" ""An alarming and uncompromising investigation."--Le Monde" ""Sends chills down the spine....After reading this, we can no longer afford to turn a blind eye."--Le Point" "The result of a remarkable three-year investigation that took award-winning journalist and documentary filmmaker Marie-Monique Robin across four continents (North and South America, Europe, and Asia). The World According to Monsanto tells the little-known yet shocking story of this agribusiness giant-the world's leading producer of GMOs (genetically modified organisms)-and how its new "green" face is no less troubling than its PCB- and Agent Orange-soaked past." "Robin reports that, following its long history of manufacturing hazardous chemicals and lethal herbicides, Monsanto is now marketing itself as a "life sciences" company, seemingly conviced about the virtues of sustainable development. However, Monsanto now controls the majority of the yield of the world's genetically modified corn and soy-ingredients found in more than 95 percent of American households-and its alarming legal and political tactics to maintain this monopoly are the subject of worldwide concern.". "Released to great acclaim and controversy in France, throughout Europe, and in Latin America, The World According to Monsanto is sure to change the way we think about food safety and the corporate control of our food supply."--BOOK JACKET.

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (4.14)
0.5
1
1.5
2
2.5 2
3 6
3.5 1
4 11
4.5 3
5 13

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,230,716 livros! | Barra superior: Sempre visível