Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

Pan. Victoria

de Knut Hamsun

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
1611,302,493 (5)Nenhum(a)
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

----------------------------------------------
NYE HAMSUN SAMLEDE: Bind 4
----------------------------------------------

"Pan" (1894):
Løytnant Thomas Glahn har leid en jegerhytte i Nordland. Hytta eies av handelsmannen Mack på Sirilund. Han har også en ung datter som heter Edvarda. Glahn og Edvarda blir forelsket i hverandre. Det er vår og snart sommer, og fortellingen konsentrerer seg for en stor del om hvordan forholdet mellom disse to hovedpersonene utvikler seg gjennom den lyse årstiden, "Nordlandssommerens evige dag".
Også andre personer er viktige for å forstå hvordan Glahn og Edvarda tenker om kjærligheten og sitt eget forhold. Kjøpmann Mack er en mann som begynner å føle seg gammel i førtiårsalderen, men han har dog et forhold til smedens kone Eva (Glahn tror til å begynne med at Eva er smedens datter siden huner så ung). Da Glahn også innleder et erotisk forhold til Eva - etter at hans forhold til Edvarda er blitt mer og mer vanskelig, noe både Glahn og Edvarda har skyld i - blir Mack sjalu og sørger for at Eva tjærebrer en båt i fjæra under berget der Glahn får en stor stein til å rulle ned lia. Eva blir drept på stedet.
Før Edvarda reiser ber hun om å få Glahns hund Æsop. Glahn skyter hunden og får kadaveret brakt til Edvarda.
"Pan" er igrunnen et langt prosadikt, med nydelige natur- og miljøbeskrivelser, og Hamsun har en egen evne til å karakterisere personene slik at vi får et vidtgående og intimt kjennskap til deres tanker, følelser, reaksjoner og handlemåter.
Siste del av romanen, "Glahns død, et papir fra 1861", beskriver Glahns opphold i India sammen med en jaktkamerat. Det er kameraten som forteller historien, og det er også han som myrder Glahn etter å ha blitt provosert gjennom lang tid av løytnanten.
"Pan" er en av Hamsuns virkelig store og klassiske 1890-tallsromaner, og den har stadig noe å gi både førstegangslesere og gjenlesere. (*****)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Victoria" (1898):
Møllerens sønn, Johannes, har vært glad i slottsfrøkenen Victoria siden de var barn. Etter hvert som de blir eldre utvikler kjærligheten seg mellom dem, men på grunn av klasseforskjellen kan de ikke få hverandre.
Johannes skriver dikt og blir med tiden en berømt forfatter som reiser ut og blir borte i mange år. Men han glemmer aldri Victoria, og hun glemmer heller ikke ham.
Slottsherren, Victorias far, får det mer og mer vanskelig økonomisk, og til slutt er han helt konkurs. Otto er en rik mann og Victoria blir nærmest tvunget til å forlove seg med ham for å få slottets økonomi på fote igjen. Etter å ha forstått at Victoria og Johannes elsker hverandre, drar Otto på jakt og omkommer i en skyteulykke.
Mølleren (Johannes' far) oppsøker slottet og ser at Victorias far tenner på slottet og seg selv. Johannes forlover seg med Camilla Seier. Victorias mor forstår at Victoria elsker Johannes og godtar at de slår seg sammen, men ettersom Johannes nå er forlovet, ser det ut til å være for sent. Camilla forelsker seg i en annen ung mann og Johannes lar dem være sammen og opphever forlovelsen.
Victoria er fortvilt og blir alvorlig syk. Hun skjønner at hun snart skal dø. Hun skriver et rørende kjærlighetsbrev til Johannes, som hennes huslærer overbringer etter hennes død. I brevet innrømmer hun at hun har elsket Johannes bestandig, og hun ber ham om å tilgi henne at hun har vært avvisende og at det var umulig for henne å noen gang bli hans. Nå angrer hun bittert. Og slik slutter "Victoria".
Dette kunne blitt en både melodramatisk og søtsuppeaktig kjærlighetshistorie. Men: Takket være Hamsuns utrolige evne til å bruke språket originalt samt hans uforlignelige stil, er "Victoria" blitt en nydelig liten roman som aldri vil kunne komme ned på nivået til visse andre fortellinger som florerer i populærlitteraturen. (*****).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ( )
  knuham | Jun 30, 2009 |
sem resenhas | adicionar uma resenha
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês (1)

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5 2

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,460,242 livros! | Barra superior: Sempre visível