Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

I kung Magnus tid : Norden under Magnus Eriksson : 1317-1374

de Michael Nordberg

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
411608,345 (4)Nenhum(a)
Mycket om Sk©Æne bl.a.N©Þr Sk©Æne och gutarna f©œll i danskarnas h©Þnder s.257ff
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

För den som vill hävda att historien går i cirklar är Sveriges 1300-tal möjligen ett intressant objekt: när man väl var klart med alla lekar och gästabud, dammet hunnit lägga sig och blodet tvättats bort följde nämligen några år under vilka hela det nuvarande Sverige bevisligen lydde under samme monark: kung Magnus Eriksson var både svensk och norsk kung, och förutom dessa länders traditionella territorium hade han också kunnat köpa Halland, Skåne och Blekinge från danske kungens fordringsägare. Sedan tog allt en ände med förskräckelse: digerdöden kom, äldste sonen Erik gjorde uppror och lyckades roffa åt sig större delen av Sverige men visade sig inkapabel att styra det, Valdemar Atterdag erövrade de södra landskapen, Erik dog och Magnus återinsattes, Valdemar erövrade Gotland, Magnus avsattes och ersattes med Albrekt av Mecklenburg och fick fly till sin andre son Håkan, som var kung i Norge. Och som grädde på moset hade han lyckats göra sig till fiende med Heliga Birgitta, vars hätska syn på honom kom att prägla historieskrivningen i många århundraden.

Michael Nordbergs I kung Magnus tid skildrar allt detta och lite till, och det är tämligen uppenbart att han beundrar Magnus: den skenheliga Birgittas för henne politiskt väldigt passande uppenbarelser har han inte mycket för, och han ser i stället med sympati på en kung som verkar ha gjort mycket för att skipa lag och rätt och försökt regera rättvist och måttligt, även om han till slut inte kunde hantera ekonomin och fick allt större problem med sina fordringsägare.

Källäget för 1300-talet är tämligen dåligt: ibland har man tur och kan via krönikor eller bevarade dokument rekonstruera händelseförlopp med viss säkerhet, men lika ofta står man där med ett par fragment och vet varken ut eller in – man är i den irriterande positionen att man vet tillräckligt för att ana vissa konturer och ställa några frågor, men långt ifrån tillräckligt för att ge några som helst svar. Nordberg verkar noggrann med att förklara exakt vad vi faktiskt vet, vad som är spekulationer och vad som utan större ansträngning går att avfärda, och lyckas på det hela taget hålla balansen mellan vad som är lättillgängligt och vad som är mer för fantasterna. Stilen är på det hela taget redig och klar, även om han har en viss tendens att upprepa sig och kanske kunde valt ett smidigare sätt att komma med vissa personliga kommentarer.

I kung Magnus tid är inte en historiebok som bländar en med stilistik eller får en att häpna över vilken möda som lagts ned. Det är däremot en välskriven, nykter och vad det verkar pålitlig skildring av den svenska statens första riktiga storhetstid, skriven av en författare med påtagligt intresse för sitt ämne. Är man intresserad av medeltida svensk historia är det en bok man snarast bör söka upp på närmsta välsorterade antikvariat. ( )
  andejons | Feb 10, 2010 |
sem resenhas | adicionar uma resenha
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Informação do Conhecimento Comum em sueco. Edite para a localizar na sua língua.
Lugares importantes
Eventos importantes
Informação do Conhecimento Comum em sueco. Edite para a localizar na sua língua.
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico
Mycket om Sk©Æne bl.a.N©Þr Sk©Æne och gutarna f©œll i danskarnas h©Þnder s.257ff

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 3
4.5
5

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,457,175 livros! | Barra superior: Sempre visível