Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Willem die Madoc maakte de Nico Dros
Carregando...

Willem die Madoc maakte (edição: 2021)

de Nico Dros (Autor)

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
682388,456 (3.72)Nenhum(a)
"Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier. In 2015 ontdekt een Vlaamse medivist een verzamelhandvchrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver? In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc. "--Back cover.… (mais)
Membro:Lotvdm
Título:Willem die Madoc maakte
Autores:Nico Dros (Autor)
Informação:Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V. (2021), Edition: 01, 592 pages
Coleções:Sua biblioteca
Avaliação:
Etiquetas:Nenhum(a)

Informações da Obra

Willem die Madoc maakte de Nico Dros

Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Exibindo 2 de 2
De premisse van deze historische roman is best interessant, want die betreft één van de grootste mysteries van de Middelnederlandse literatuur: wie was de schrijver van de Reynaert-satire? Uit de aanhef van dat meest bekende vroeg-Nederlandse geschrift weten dat het “Willem, die Madoc maakte” was, maar ook niks meer. Nico Dros is met dat gegeven ingenieus aan de slag gegaan. Hij laat een gesjeesde specialist Middelnederlandse literatuur, Willem de Reuvere, een manuscript ontdekken dat hem op het spoor zet van het Reynaert-mysterie, en hij laat die Willem meteen ook, een verhaal over een 13de eeuwse man schrijven, aanvankelijk bij wijze van ontspanning maar al vlug duidelijk een geval van “écriture automatique”. Ik ga niet meer verklappen, om het leesplezier niet te vergallen.
Dros gaat zoals gezegd ingenieus te werk en maakt er een verhaal van dat twijfelt tussen een jongensachtig avonturenroman, een schoolboek over het Middeleeuwse leven en een traktaat over de act van het schrijven en de rol van literatuur. Behoorlijk ambitieus dus, inderdaad. En ik ga niet ontkennen dat hij zich al bij al behoorlijk uit de slag trekt. Alleen, Dros vergaloppeert zich af en toe in heel didactische beschrijvingen, bijvoorbeeld over de vervaardiging van perkament of inkt, en ook de antiklerikale inslag is wel heel dik aangezet. Maar wat me uiteindelijk het meest stoorde, is dat zijn taalgebruik regelmatig erg schools is, ronduit gekunsteld zelfs, en dat bepaalde wendingen en voorstellingen niet helemaal logisch zijn. Ik begrijp dat het niet vanzelf spreekt om een historische roman te schrijven over een periode die zo ver van ons af staat, maar sommigen lukt het wel, zoals ik onlangs merkte toen ik 'Cathedral' van Ben Hopkins las, dat zich ongeveer in dezelfde periode (13de eeuw) afspeelt, en wél een geslaagd voorbeeld is van een evenwichtig, goed verteld en gecomponeerd historisch verhaal is. ( )
  bookomaniac | Mar 22, 2023 |
Een soort verhaal in een verhaal. Het hoofdverhaal gaat over een vondeling die eerst in het klooster wordt opgenomen om daarna rond te zwerven als ridder. Dat verhaal is spannend geschreven, maar ontstijgt eigenlijk niet het traditionele ridderverhaal. Het omlijstende verhaal begint erg sterk, maar aan het einde wordt daar naar mijn idee eigenlijk weinig mee gedaan. Dus een goed boek, maar het had beter gekund. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Sep 24, 2021 |
Exibindo 2 de 2
sem resenhas | adicionar uma resenha
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Informação do Conhecimento Comum em Holandês. Edite para a localizar na sua língua.
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Informação do Conhecimento Comum em Holandês. Edite para a localizar na sua língua.
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Informação do Conhecimento Comum em Holandês. Edite para a localizar na sua língua.
Voor Jessica, mijn lieve dochter.
Primeiras palavras
Informação do Conhecimento Comum em Holandês. Edite para a localizar na sua língua.
Na alle twisten en beroering rond de leerstoel balanceerde ik geruime tijd op het randje van een zenuwinzinking.
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
Informação do Conhecimento Comum em Holandês. Edite para a localizar na sua língua.
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

"Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier. In 2015 ontdekt een Vlaamse medivist een verzamelhandvchrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver? In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc. "--Back cover.

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (3.72)
0.5
1
1.5
2 2
2.5 2
3 2
3.5 5
4 9
4.5 1
5 4

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,501,005 livros! | Barra superior: Sempre visível