Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

De tuinen van Buitenzorg de Jan Brokken
Carregando...

De tuinen van Buitenzorg (original: 2021; edição: 2021)

de Jan Brokken

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
633416,533 (3.23)Nenhum(a)
Toen de 23-jarige Olga en de twee jaar oudere Han in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisden, was het alsof de ene na de andere wereld voor hen openging, in een bijna duizelingwekkend tempo. De eerste maanden brachten ze door op Java, later woonden ze in Makassar, waar Han onderzoek deed. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verwoestte de wereld waarin Olga en Han volledig waren opgegaan. In 1947 moesten ze terugkeren naar Nederland. Olga is de moeder van Jan Brokken vóór ze zijn moeder werd. Na het overlijden van zijn ouders overhandigde tante Nora hem de brieven en foto?s die haar zus Olga haar vanuit Buitenzorg en Makassar schreef. Teder, sensitief en tastend zoekt Brokken in die brieven naar de vrouw die gedurende haar leven altijd een onbekende voor hem was gebleven: "Mijn broers kenden mijn moeder uit Indië, ik niet. Mijn broers hadden mijn moeder geen moment uit het oog verloren in het jappenkamp, hadden op de stapelbedden boven haar gelegen in de hut van het repatriëringsschip. Ik kende haar alleen als de vrouw van de dominee in een oer-Hollands dorp."0Haar verhaal verweeft Jan Brokken op ingenieuze wijze met beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis, zoals componist Leopold Godowsky die in de ban raakte van de gamelan, de taalgeleerden Adriani, Matthes, Cense die hele werelden ontdekten en de moeder van Hella S. Haasse, die de bekendste concertpianist van Indië was. 'De tuinen van Buitenzorg' is een juweel van een boek, van een schrijver op de toppen van zijn kunnen.… (mais)
Membro:vanhalewijn
Título:De tuinen van Buitenzorg
Autores:Jan Brokken
Informação:Atlas Contact
Coleções:Sua biblioteca
Avaliação:
Etiquetas:memoir

Informações da Obra

De tuinen van Buitenzorg de Jan Brokken (2021)

Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Exibindo 3 de 3
Mooi boek. De schrijver betoont liefde aan zijn inmiddels overleden moeder. De moeder was niet iemand die klaagde, maar berustte in haar verlies. De schrijver voelde als kind en later dat iets hem onthouden was, iets intens, dat wordt later duidelijk. Maar het was de bedoeling van moeder (en vader) het doorstane leed niet aan hun kind Jan over te dragen. Dat is de conclusie.

Het boek leest vlot. Zie de bespreking door vuurziel. ( )
  leesclubhaarenjb | Sep 14, 2021 |
Een heel bijzonder verhaal, een zoektocht van Jan Brokken naar de eerste huwelijksjaren van zijn moeder Olga. Zij gaat, eenmaal getrouwd, naar Indonesië en leert daar twee streektalen: Boeginees en Makassaars. Zij stort zich vol overgave in de huwelijkse staat en in het tropenleven. Enkele miskramen en overleden babies maken haar minder onbevangen en vervolgens komt ze met twee jonge kinderen in een interneringskamp, gescheiden van haar echtgenoot Han. Na de oorlog gaan ze naar Nederland en dan is ze een andere vrouw geworden. Jan Brokken onderzoekt haar jaren in Indonesië. ( )
  elsmvst | Aug 21, 2021 |
Mooi verhaal van de zoektocht die Jan maakt naar wie zijn moeder was, en is. Zijn ouders gingen ruim voor de oorlog naar Indië, Celebes om daar zendingswerk te verrichten. Ze keerden er beide een aantal talen die de mensen daar spreken. Han, de vader deed onderzoek naar de Islam ( dook in de geschriften van Snoeck Hurgronje), en was predikant. Ze waren eigenlijk niet echt koloniaal, het ook niet eens met de uitbuiting van de mensen daar. Olga, de moeder was een actieve vrouw die niet alleen maar “ de vrouw van” Wa, maar meestudeerde en kon overleggen met mensen doordat ze hun taal sprak. Ook gaf ze naailes aan vrouwen.
De oorlog komt en maakt een eind aan alles. Olga is heel erg geschokt als de vrachtwagen waarmee ze naar een kamp wordt gebracht wordt bekogeld met stenen door dezelfde vrouwen waar ze die naailessen, en leuke middagen mee had.
Terug in Nederland wordt Jan pas geboren, net zoals Adriaan van Dis mist hij dus een hele wereld, die zijn broers en ouders goed gekend hebben.
Ook beschrijft hij de Indische muziek, de gamelan muziek en wat een aantal componisten daar mee doen. Godwsky en Seelig. Ook beschrijft hij een aantal mensen die een geweldloze vorm van verzet tegen de koloniale overheersing plegen en daar voor ijveren bij de bevolking door middel van de religie(s) van de mensen.
Prachtig, mooi geschreven, mooi beeld gevend van Indië en de koloniale tijd. ( )
  vuurziel | Aug 12, 2021 |
Exibindo 3 de 3
Geslaagd en soms aangrijpend nieuw boek van Jan Brokken over de jaren die zijn moeder doorbracht in Nederlands-Indië. Zonder sentimentaliteit maar invoelend en bijna broos en in een mooie stijl vertelt Jan Brokken over een zoektocht naar het leven van zijn moeder voordat hij zelf geboren was...
 
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Toen de 23-jarige Olga en de twee jaar oudere Han in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisden, was het alsof de ene na de andere wereld voor hen openging, in een bijna duizelingwekkend tempo. De eerste maanden brachten ze door op Java, later woonden ze in Makassar, waar Han onderzoek deed. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verwoestte de wereld waarin Olga en Han volledig waren opgegaan. In 1947 moesten ze terugkeren naar Nederland. Olga is de moeder van Jan Brokken vóór ze zijn moeder werd. Na het overlijden van zijn ouders overhandigde tante Nora hem de brieven en foto?s die haar zus Olga haar vanuit Buitenzorg en Makassar schreef. Teder, sensitief en tastend zoekt Brokken in die brieven naar de vrouw die gedurende haar leven altijd een onbekende voor hem was gebleven: "Mijn broers kenden mijn moeder uit Indië, ik niet. Mijn broers hadden mijn moeder geen moment uit het oog verloren in het jappenkamp, hadden op de stapelbedden boven haar gelegen in de hut van het repatriëringsschip. Ik kende haar alleen als de vrouw van de dominee in een oer-Hollands dorp."0Haar verhaal verweeft Jan Brokken op ingenieuze wijze met beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis, zoals componist Leopold Godowsky die in de ban raakte van de gamelan, de taalgeleerden Adriani, Matthes, Cense die hele werelden ontdekten en de moeder van Hella S. Haasse, die de bekendste concertpianist van Indië was. 'De tuinen van Buitenzorg' is een juweel van een boek, van een schrijver op de toppen van zijn kunnen.

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (3.23)
0.5 1
1 1
1.5
2
2.5 2
3 8
3.5 3
4 5
4.5
5 2

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,466,633 livros! | Barra superior: Sempre visível