Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

Jan Hus

de Peter Tudvad

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
117,734,069 (4)Nenhum(a)
Adicionado recentemente poreguldager
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Denne bog var helt anderledes end jeg troede. I stedet for en skildring af Jan Hus' liv og levned kommer vi lige ind i den voldsomme teologiske debat i Prag i starten af 1400-tallet.
Jan Hus er begyndt at prædike på tjekkisk og han fandt intet grundlag i Bibelen for at nadverens vin skulle være forbeholdt præsterne, så han uddelte BÅDE brød og vin til menigheten. Disse kætterske tanker blev selvsagt for stærk kost for paven, så Hus blev lokket til konsilet i Konstanz under løfte om frit lejde fra kongen. Straks efter ankomsten blev han anholdt, anklaget og dømt for kætteri. Han blev næsten umiddelbart brændt på bålet.

Nu er vi ikke en gang halvejs i bogen, men historien slutter ikke her for Jan Hus' martyrdød gjorde at tjekkerne blev mer glødende husitter end de var, mens Hus levede. Tudvad beskiver også hvordan husitterne blev splittet i mer eller mindre fanatiske sekter; nogle var ekstemt pacifistiske, mens andre var mere kampvillige. Og kampviljen kom godt med for paven sendte fem korstog mod Bøhmen for at udradere husitterne fra jordens overflade. Men det var forgæves, for det hjalp til at samle husitterne mod den fælles fjende.

Ligesom Hus var inspireret af den engelske reformist John Wyclifffe, så blev Martin Luther 100 år senere påvirket af Jan Hus. Først tog han afstand fra Hus for i den katolske kirke var Hus det store skræmmebillede og hans bøger var forbudte, men da Luther fik fat i en af Hus' bøger indså han at han stod Hus' tanker nær og begyndte efterhånden et vist samarbejde med de tjekkiske husitter.

200 år efter Hus' martyrdød stod husitterne stærkt i Bøhmen og Mæhren, men katolikkerne havde fuld trosfrihed. Det var dog ikke nok for den habsburgske kejser, der i modsætning til paven klarede at besejre tjekkerne ved slaget ved Det hvide bjerg i 1620. Kejseren henrettede en række fremtrædende husitter i blodbadet i Prag og de som ikke lykkedes at flygte blev tvangskonverteret til katolicismen. Mange flygtede til det nærliggende Sachsen, men en del kom efterhånden helt til Nederland eller Danmark, hvor De bøhmiske brødre grundlagde Christiansfeld i 1773.

Modreformasjonen ledet af jesuitterne fjernede effektivt de fleste spor fra husitterne, men ligesom Wycliffes engelske bibeloversettelse fik sto betydning for det engelske sprogs status og anvendelse på områder hvor latin og fransk hidtil var enerådende, blev Jan Hus i praksis skaberen af det tjekkiske skriftsprog.

Først da tjekkerne genvandt sin nationale selvstændighed efter 1. verdenskrig blev husitterene igen tilladt i hjemlandet og 300.000 tjekkiske katolikker konverterede til den nyoprettede Tjekkoslovakkiske kirke som byggede på husittisk grundlag. Men det kommunistiske regime som tog magten efter 2. verdenskrig gjorde husitterne til «kommunister» som kæmpede bøndernes og arbejdernes kamp mod den kapitalistiske adel i deres omskrivning af historien. Denne «gidseltagen» skadede den husittiske kirke som nu bare har en brøkdel af de medlemmer den havde før 2. verdenskrig. ( )
  eguldager | Feb 18, 2021 |
sem resenhas | adicionar uma resenha
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Nenhum(a)

Links rápidos

Avaliação

Média: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,716,929 livros! | Barra superior: Sempre visível