Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

La circulaire et autres racontars (1994)

de Jørn Riel

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
252917,746 (3.92)Nenhum(a)
Et cirkulære, om at alle fangststationer skal nedlægges, går rundt i det nordgrønlandske område, og skrønerne følger reaktionerne hos muntre gamle kendinge, der modtager beskeden vidt forskelligt.
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Exibindo 2 de 2
Plus une fin de cycle qu'un recueil joyeux. Ce qui donne un ton sensiblement différent. Mais le charme est toujours là. ( )
  Nikoz | Mar 28, 2022 |
Indeholder "Forord", "Cirkulæret", "Mads Madsen", "Lodvig", "Sorte William", "Olav ibn Abdullah Frederiksen", "Lille Pedersen", "Herbert", "Siverts", "Anton", "Kort".

"Forord" handler om at forfatteren til tider møder folk, der tvivler på sandheden i hans skrøner. Men en mild skæbne har gjort at han nu 40 år efter første pennestrøg er tilbage på Ella Ø og kan nedskrive disse beretninger.
"Cirkulæret" handler om et cirkulære fra direktøren om at Grønlands Styrelse nedlægger samtlige fangststationer i Nordøstgrønland. Det kommer som et telegram, så Doc og Mortensen cykler rundt med budskabet. De starter ved Bjørkenborg, hvor Bjørken, Sylte og Lasselille bor. Bjørken tager det unødigt op og smider dem ud. I Fimbul tager Valfred og løjtnant Hansen det bedre. Derfra til Hauna og Olav ibn Abdullah Frederiksen, der fortæller om at profeten har pålagt ham at udbrede troen til det grønlandske folk. På vejen herfra møder de Lasselille og giver ham budskabet, så han kan orientere de andre. Doc og Mortensen vender næsen hjemad.
"Mads Madsen" handler om at Madsen har fået "voksende råddenskab i kalunet" og har været en tur i Island og blive kigget på. Dommen er ret klar, et år hvis det bilver behandlet, et halvt år hvis ubehandlet. Madsen vil ikke skæres i og nu er det ved at være op over og han vil gerne herfra. Hans makker Sorte William foreslår Ettestypet, dvs et skub ud over en fjeldside, men da det kommer til stykket, er der ingen, der kan give Madsen det sidste skub. I stedet vælger han at fryse ihjel et sted, hvor han kan kigge ned på hytten. Som sagt så gjort og efter nogle timer er han bundfrosset. Æret være hans minde!
"Lodvig" handler om at Lodvig og hans ravn Børge pakker sammen og tager på langfart. Lodvig vil se hvad de gamle polarfarere så og han kommer også pænt rundt, men der er ikke så meget mad at hundene kan overleve. De sidste fire forsvinder ned i en gletsjerrevne og selv får han mæslinger. Han kommer på hospital, men dør alligevel og Børge flyver videre.
"Sorte William" handler om William, der begraver Mads Madsen i fjeldet ved siden af hytten ved at sprænge et stort hul. Desværre destabiliseres dynamitpatronen også hele hytten, der skrider ned i hullet. Men han graver hullet fri og får stablet Madsen ned i det så liget står ret op og ned. Efter begravelsen tager William til Sydkap og tager ind til Fjordur og Petrine og ikke mindst Suvfia. Den gamle kolonibestyrer Rasmussens, kaldet Sakivat, "Alles Svigerfar" er død (faktisk fortæller Fjordur hvordan han hjalp ham af med livet efter at han havde ligget stiv og stum som en klipfisk i et halvt år efter en hjerneblødning). Fjordur er udnævnt til kolonibestyrer i Scoresbysund og der mangler jo så en depotbestyrer. William tager imod jobbet og Suvfia med. Han tager endda faderskabet til Suvfias nyfødte søn, selv om det er elleve måneder siden han sidst var på besøg.
"Olav ibn Abdullah Frederiksen" handler om at Olav af profeten har fået pålagt at gøre grønlænderne til muslimer og derfor tager ned til Sorte William. Han forsøger at omvende folk, men med ringe held og til sidst indser han fiaskoen og drager videre. William får den gamle kateket til at holde gudstjeneste og nadver og sige at man jo skal være kristen for at tage imod Jesu blod og så bliver alle kristne igen. Jesu blod er nemlig sur rødvin spædet op med genever i rigelige mængder.
"Lille Pedersen" handler om at fangstmand Pedersen føler sig dårligt tilpas i København. Så han køber med en meget venlig og klog havnefogeds hjælp en fiskekutter Valborg og sejler tilbage til Grønland. Han har også fundet på en gyldig grund, for han siger at han har glemt sine sivsko i Blæsehytten. Første stop er Scoresbysund, hvor Fjordur er lidt overrasket over at se ham igen.
"Herbert" handler om en gammel drøm om et dampvaskeri. Imidlertid er der ikke helt så meget brug for et sådant, som han har håbet. Han har egentlig gjort kontrakt med en værtshusholder Thyra i København, som han har hygget sig med på et moskusskind. Og fået et agentur for at sælge bøger i Grønland. Han lykkes med at sælge mange bøger til både Knækparasollen og tømrermester Karlsen. Sidstnævnte har en smuk ung datter, Marie, der sørger for at Herbert ikke farer vild i qaqqamutten (dvs fjeldet). Så hun ender nok med at være boghandlerkone og Thyra må blive i Danmark.
"Siverts" handler om at Siverts også føler sig skidt tilpas, men politiet kan jo passende give huslogi og morgenmad. En af betjentene foreslår ham at tage til Island, for man kan se til Østgrønland på en god dag. En kommisær falder i snak med Siverts og fortæller om at han har jagtet en massemorder i Hudsonbugten uden held. Siverts fortæller at han kender massemorderen godt, for det er nemlig Fjordur, som han kalder "en fin og retsindig mand helt igennem". Kommisæren foretrækker "en hårdt dømmende, men retsindig person" og vil gerne lære Fjordur at kende, men Siverts vil ikke angive nogen. Siverts flyver til Island, men er døden nær af skræk. Han bliver suget fast i vakuum-toilettet ved en fejl, så flyselskabet skylder ham noget, men Siverts vil hellere sejle til Grønland. Han bliver sat af ude ved iskanten og går ind til Scoresbysund, hvilket tager to dage. Her støder han på en båd, Valborg, og siger hej til Pedersen, der glad fortæller ham at hans sivsko står inde i styrehuset.
"Anton" handler om at Anton tager cirkulæret tungt. Han forsøger med at vaske sig og tage fint tøj på i en måned i træk, men det er jo ikke til at holde ud! Han vil ikke med hjem, men kaptajn Olsen får ham overmandet og låst inde om bord, så han kommer til København meget mod sin vilje. Her bliver han arresteret, fordi han ikke har fået aftjent sin værnepligt. En fornuftig orlogskaptajn Sørensen får ham imidlertid hyret til at bemande et nordlysobservatorie i Scoresbysund og det er jo helt perfekt. Anton kan tage med Olsen tilbage og får endda også Sørensens hund, rottweileren Willemos, med til træning som slædehund. Foruden fri rejse op og ned, proviant, god løn, ingen skat og en titel som løjtnant ved hjemrejsen. Vel ankommen til Scoresbysund støder en pige til, Lovise, der skal være hans kivfak (dvs tjenestepige) ifølge pistyren (dvs bestyreren), dvs Fjordur. Anton er i den syvende himmel.
"Kort" viser hvor de forskellige små fangststeder og hytter ligger på kysten af Nordøstgrønland.

Glimrende små noveller, der er flettet ret finurligt sammen. ( )
  bnielsen | Jun 17, 2018 |
Exibindo 2 de 2
sem resenhas | adicionar uma resenha

Pertence à série

Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Informação do Conhecimento Comum em Francês. Edite para a localizar na sua língua.
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Et cirkulære, om at alle fangststationer skal nedlægges, går rundt i det nordgrønlandske område, og skrønerne følger reaktionerne hos muntre gamle kendinge, der modtager beskeden vidt forskelligt.

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (3.92)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4 4
4.5 1
5

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,508,117 livros! | Barra superior: Sempre visível