Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

Svälten : hungeråren som formade Sverige

de Magnus Västerbro

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
371679,685 (3.61)Nenhum(a)
Vinnare av det Facklitterära Augustpriset 2018Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.Missväxten under åren 186769 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.»Makalös i sin bredd, sitt djup och sin detaljrikedom ... Den här boken har en urstark tidskänsla, inte minst i sina många ögonvittnesskildringar, lika förfärliga som fängslande. Man läser så att säga med händerna för ansiktet.«- Anna Rudberg-W, Upsala Nya Tidning»Detta barkbrök smakar Augustpris ... Magnus Västerbro skildrar nyktert och skoningslöst hur svälten löser upp både människans och samhällets kropp.«- Sven Olov Karlsson, Expressen»Svälten är populärhistoria av allra finaste slag: välskriven, väldokumenterad och med en fasaväckande wow-känsla över en otroligt dramatisk period som blott sträcker sig fyra generationer bakåt i tiden. Och vad mer är: Magnus Västerbro vågar förklara och dra slutsatser. Det är ett anslag som vi, om uttrycket ursäktas, är svältfödda på.«- Åsa Linderborg, Aftonbladet»Magnus Västerbro påminner oss om vår historia på ett djupt drabbande sätt. Boken är helt enkelt ruggigt bra. Läs den!«- Margaretha Levin Blekastad, Sundsvalls tidning… (mais)
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Man kan göra många politiska poänger efter att han läst Svälten, om den sista gången då den stora nöden drabbade Sverige, svältåren 1867-1869, när missväxt drabbade först ett redan försvagat Norrland och sedan södra Sverige, två helt osannolika väderår på varandra (att svagåren i undertiteln är tre beror på att konsekvenserna blir värst först året efter, när vinterförråden tömts).

Närmast till hands idag är nog betydelsen av lador att samla i under de goda åren. Corona har, trots alla tragedier, inte på allvar inneburit en svensk demografisk kris: överdödlighet, men i ett samhälle som i stort sett fortfarande fungerar, och där hjälp trots allt finns att få. Likafullt är det enkelt att dra paralleller mellan avskaffade beredskapslager och de på 1860-talet nyss avskaffade bestämmelserna om att kommunerna skulle hålla lager med spannmål att ha i händelse av hungersnöd – i vissa kommuner fanns de kvar och var rimligen en välsignelse.

Lika gärna kan man dock peka på betydelsen av att samhället är berett att hjälpa till, och vilken form hjälpen får. Då var det för det första inte självklart att ge, och hjälpen tog ofta formen av lån – så de som i första hand fick hjälp var de som kanske annars skulle ha kunnat överleva hyfsat, medan de allra fattigaste inte fick något. Och detta var 1867, när staten faktiskt engagerade sig. 1868 tycks man ha ansett att pengarna var slut, varför mycket mindre hjälp nådde fram och krisen blev ännu värre.

Säkerligen finns idag ingen som direkt skulle prata om att nöden var ett bevis på att de lidande var undermåliga människor, men nog kan man ändå ana andra ursäkter för att inget göra än: om man bara skulle ge pengar så skulle ju de fattiga vänja sig vid allmosor, och aldrig arbeta på förbättring. Nej, bättre att hålla på pengarna själv, gå och lägga sig mätt, med en god liberals övertygelse om att marknaden nog skulle ordna det där och att alla ingrepp i längden skulle bli skadliga.

Vill man inte bli politisk finns även annat att hämta i boken – senare nedteckningar av hur folk upplevde det, hur barn upplevde det: att gå och tigga, svälta så att man nästan inte kunde göra annat än att tänka på mat, de otroliga räddningarna, skammen, hoppet, förnedringen.

Svältåren skakade Sverige. Om inte annat utlöste den de riktigt stora emigrationsströmmarna, och på sikt kan den möjligen ha vart ännu en sten i byggandet av de organisationer som skulle komma att forma välfärdsstaten. Lärdomar i närtid verkar i stort ha uteblivet (andra årets missväxt hanterades ju sämre av staten), men det bör inte hindra oss från att dra dem idag. ( )
  andejons | Sep 29, 2021 |
sem resenhas | adicionar uma resenha

Prêmios

Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Vinnare av det Facklitterära Augustpriset 2018Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.Missväxten under åren 186769 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.»Makalös i sin bredd, sitt djup och sin detaljrikedom ... Den här boken har en urstark tidskänsla, inte minst i sina många ögonvittnesskildringar, lika förfärliga som fängslande. Man läser så att säga med händerna för ansiktet.«- Anna Rudberg-W, Upsala Nya Tidning»Detta barkbrök smakar Augustpris ... Magnus Västerbro skildrar nyktert och skoningslöst hur svälten löser upp både människans och samhällets kropp.«- Sven Olov Karlsson, Expressen»Svälten är populärhistoria av allra finaste slag: välskriven, väldokumenterad och med en fasaväckande wow-känsla över en otroligt dramatisk period som blott sträcker sig fyra generationer bakåt i tiden. Och vad mer är: Magnus Västerbro vågar förklara och dra slutsatser. Det är ett anslag som vi, om uttrycket ursäktas, är svältfödda på.«- Åsa Linderborg, Aftonbladet»Magnus Västerbro påminner oss om vår historia på ett djupt drabbande sätt. Boken är helt enkelt ruggigt bra. Läs den!«- Margaretha Levin Blekastad, Sundsvalls tidning

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (3.61)
0.5
1
1.5 1
2
2.5
3 1
3.5
4 7
4.5
5

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,456,981 livros! | Barra superior: Sempre visível