Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

The Blessed Rita

de Tommy Wieringa

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaMenções
20411132,690 (3.7)10
Paul Kru?zen lives with his father in an old farmhouse, not far from the German border. Where once his father took care of him, now he takes care of his father. It has been a long time since his beautiful, worldly-wise mother left them for the arms of a Russian pilot, never once looking back.Paul's world is changing- his small Dutch village is now home to Chinese restaurateurs, Polish plumbers, and Russian thugs. Saint Rita, the patron saint of lost causes, watches over Paul and his best friend Hedwiges, two misfits at odds with the modern world, while Paul takes comfort in his own Blessed Rita, a prostitute from Quezon. But even she cannot protect them from the tragedy that is about to unfold.… (mais)
Adicionado recentemente pordixitdirk, sheeshh, Waalie, Duralex, Laudir, Rizoomes, Nyella
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

» Veja também 10 menções

Mostrando 1-5 de 9 (seguinte | mostrar todas)
3.5 rounded up to 4 ( )
  LizzySiddal | Dec 20, 2021 |
Wat je ziet als je wél blijft

Het is goed:de opbouw de taal, de omgeving: een verademing na het vele Nederlandse stadse, de personages geloofwaardig. - De vrouwen hebben geen hoofdrollen, msschien alleen de moeder als afwezige. Als lezer begrijp je de hoofdpersoon het best, daar ken je de gedachten van, krijg je de meeste sympathie voor, daarnaast zo zuiver is hij ook niet door het leveren van nazi-militaria voor de uitoefening van ideeën van rechts-extremisten
Het onderwerp de uitdunning van een dorp, degene die aktie en een goede baan wil gaat naar het westen, (Net als TW zelf/ En ook ik ben ook niet onschuldig aan de urbanisatie) de 'toekomstlozen' blijven achter onder de zorg van Heilige Rita. Als er dan eens wat gebeurt in de grote-gebeurtenisarme omgeving daalt het echt in, geeft het wat reuring en werkt het door bij Paul. die er wel wat van probeert te maken, maar vast zit aan zijn trouw gewoontes, herinneringen, heimwee en gebrek aan lef?
thema:krimpgebied. TW: wat er gebeurt nadat grenzen open zijn en de minister van justitie het laat afweten.
Wat zegt het dat de schrijver dit boek de heilige voor de hopelozen noemt? Hoe kijkt hij naar zijn oud-dorpsgenoten?

Ik werd er bijna somber van, boek gelukt maar niet altijd fijn lezen. Een pendant van boeken die over vastzittende stedelingen gaan die er ook niet in slagen echt iets van het leven te maken. Ik leefde wel zo mee dat ik het jammer voor het dorp vond dat de Chinese restaurantuitbatersfamilie zouden gaan vertrekken. Het carnaval en de droge, praktische Twentse humor waren vrolijke eilandjes.

In het boek lijkt het alsof het een paar decennia na de oorlog is. Maar steeds schrikken er wat landelijke gebeurtenissen.maatregelen ,de moderne zaken me naar het digitale heden. ( )
  EMS_24 | Dec 9, 2021 |
Dit is nu het vierde boek dat ik lees van Wieringa en het valt me op dat er een kloof gaapt tussen de stijl die hij hanteert, zijn literaire register dus, en de verhaallijnen die hij ontwikkelt. Wat dat eerste betreft, staat het voor mij buiten kijf: Wieringa is absoluut een literaire grootmeester; zijn schrijfstijl is weergaloos, erg trefzeker in het scheppen van sfeer en ook zeer inventief in het aanwenden van een specifieke woordenschat (misschien zelfs een ietsje té). Maar dan de verhaallijnen: ik heb de indruk dat hij wel ongeveer weet waarover hij wil schrijven, maar dat het hem niet zoveel kan schelen als die verhaallijn verschuift, soms helemaal uit beeld wegschuift en ook abrupt tot een einde komt. Dat was zo in “Dit zijn de namen” en “de dood van Murat Idrissi”, en ook hier weer.
‘De Heilige Rita’ focust op een 50-jarige man, Paul Krüzen, die een redelijk troosteloos bestaan leidt samen met zijn oude vader, in Mariënveen, in het oosten van Nederland, vlakbij de grens met Duitsland. Die perifere ligging staat meteen symbool voor het relatief afgezonderd bestaan van de hoofdfiguur en zijn directe omgeving: het dorp is leeggelopen (“wel een wolf maar geen pinautomaat”), en in de plaats loopt het vol met Chinezen, Russen, Polen, enz. In zekere zin is Mariënveen dus ingehaald door de moderne, geglobaliseerde wereld. Maar in de ogen van Paul versterkt dat alleen maar zijn isolement. Alleen het Filippijnse hoertje Rita, in een club aan de Duitse kant van de grens, biedt hem nog soelaas. Wieringa vertelt het verhaal in een complexe opeenvolging van flashbacks die ook de persoonlijke tragedie achter Paul duidelijk maakt (vooral het verlies van zijn moeder).
Naarmate de roman vordert, verhoogt het troosteloze gehalte van het verhaal. Wieringa zet het beeld van een verdwijnende wereld, waarin individuen die zich niet aanpassen gedoemd zijn ten onder te gaan, stilistisch prachtig in de verf. De heilige Rita, patrones van de hopeloze gevallen, is meteen ook zowel een verwijzing naar het oudere hoertje, als naar Paul en nog meer naar zijn vriend Hedwiges. Rond die laatste is er op het eind een dramatische ontwikkeling die plots vaart steekt in het verhaal. Maar dan breekt het af. Dus nogmaals: literair is dit vuurwerk op niveau, maar als verhaal blijft het een beetje hangen. ( )
2 vote bookomaniac | Feb 19, 2020 |
Het boek speelt van juni tot en met 7 augustus 2017.
De hoofdpersoon Paul is van 20-7-1967.
Er zijn veel flashbacks, waaronder het neerstorten van een Oekraïens sproeivliegtuigje dat net over de grens, in Nederland terechtkomt. Dat roept herkenning bij me op. Internetraadpleging levert alleen Matthias Rust op die in 1987 van Duitsland naar het Rode Plein in Moskou vloog.

Belangrijke anderen zijn voor Paul 3 of 4 klasgenoten en andere dorpelingen; zijn moeder; zijn vader en een hoertje, net over de grens. Het trekken naar of juist vermijden van deze personen geeft veel dynamiek in het verhaal en in de 2e helft veel spanning.
Het mooiste zinnetje: Paul keek rond, zijn ziel vloog als een musje tegen het raam.
Een ander: ik eruit en zij erin.

Het taalgebruik is prachtig. De sfeer wordt goed geschetst. ( )
  leesclubhaarenjb | Aug 4, 2019 |
VK**** DS***NRC*****CE***Humo**** VPRO Focus Top10 2017
  Wo | Jan 6, 2019 |
Mostrando 1-5 de 9 (seguinte | mostrar todas)
Het meesterlijke De heilige Rita is tegelijkertijd de Grote Twentse Roman en volkomen Europees. (...) De heilige Rita vertelt het verhaal van een krimpleven in een krimpregio – maar Wieringa’s versie van dat bekende verhaal voelt wel als het ultieme verhaal. Want: beschreven in puntgave voltreffers van zinnen, die rijk zijn aan metaforen en symboliek, maar de grens naar het melodrama niet overschrijden. (...) Wieringa toont hier zijn volle vermogens als verhalenverteller en beheerst ze meesterlijk. De toonzetting van De heilige Rita is niet alléén melancholisch, er is ook argeloosheid. (...) De roman eindigt verrassend teder en triest – Wieringa tóónt dat niet alleen, hij laat het je voelen.
adicionado por sneuper | editarNRC Handelsblad, Thomas de Veen (Nov 3, 2017)
 
Deze roman vol autobiografische humus knettert van ambitie. Dat voel je, ook omdat de welgemikte formuleringen je van meet af aan om de oren vliegen. Tegelijk neemt Wieringa royaal de tijd om zijn hoofdpersonages vlees op de botten te geven.
(...) Wieringa verkneukelt zich in De heilige Rita in raak getroffen taferelen in uitbundig coloriet, gebracht met achteloos vertelplezier en grimmig komische toetsen.
(...) Aan deze minuscule, gehavende levens onttrekt Tommy Wieringa een zintuiglijk boek, geschreven met jaloersmakende stilistische precisie en in hallucinerende taal.
adicionado por sneuper | editarde Volkskrant, Dirk Leyman (Oct 28, 2017)
 
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Voor mijn vader, natte eter. En voor Marinus
Primeiras palavras
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Paul Krüzen spuwde in zijn handen, greep de steel vast en hief de bijl boven zijn hoofd. De stronk op het hakblok spleet maar barstte niet uit elkaar.
Citações
Últimas palavras
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
(Clique para mostrar. Atenção: Pode conter revelações sobre o enredo.)
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

Paul Kru?zen lives with his father in an old farmhouse, not far from the German border. Where once his father took care of him, now he takes care of his father. It has been a long time since his beautiful, worldly-wise mother left them for the arms of a Russian pilot, never once looking back.Paul's world is changing- his small Dutch village is now home to Chinese restaurateurs, Polish plumbers, and Russian thugs. Saint Rita, the patron saint of lost causes, watches over Paul and his best friend Hedwiges, two misfits at odds with the modern world, while Paul takes comfort in his own Blessed Rita, a prostitute from Quezon. But even she cannot protect them from the tragedy that is about to unfold.

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (3.7)
0.5
1
1.5
2 4
2.5 3
3 14
3.5 7
4 31
4.5 7
5 5

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 204,470,465 livros! | Barra superior: Sempre visível