Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.
Hide this

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

Under the North Star 2: The Uprising (1960)

de Väinö Linna

Séries: Under the North Star (book 2)

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaMenções
1985104,399 (4.41)23
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

» Veja também 23 menções

Exibindo 5 de 5
Viela ykkososaakin parempi. Luulinpa jotain Suomen historiasta tietavani, mutta eri kansanosien motiivit ja tunnot kirkastuivat vasta tata lukiessa. Niinkuin monesti jo onkin sanottu, kirjailija osaa nayttaa asian molemmat puolet - mutta ei oikeastaan puolueettomasti vaan ennemminkin "yhta puolueellisesti". Ihmeen hyva romaani. ( )
  MaidMeri | May 17, 2016 |
Väino Linnas storslagna epos om Finlands historia berättad ur ett antal familjers öden. Den lilla människans kamp mot överheten. I denna andra del får vi följa dessa personer före och efter revolutionen och inbördeskriget i Finland år 1918. det är så skickligt berättat. Hur spirande optimism och upproriskhet sakta men säkert övergår i bitterhet och trots. De första båda böckerna i triologin är bland det starkaste och bästa jag läst. det tar ett litet tag innan jag kommer in i det talade språket som är skrivet på dialekt men det är bara att anpassa läshastigheten därefter och bara njuta. Rekommenderas starkt!! ( )
1 vote Mats_Sigfridsson | Apr 23, 2015 |
Kun Suomi jakautuu

"Köyhä Suomen kansa katkoo kahleitansa!" kaikuu hämäläisellä kylätiellä, kun sosialistijoukko vaatii oikeuksiaan. Eletään vuotta 1917, aikaa, jolloin maailmanlaajuinen kuohunta yltää Suomeen asti. Mielenosoitukset kärjistyvät mellakoiksi ja lakkoilu tuottaa epäsopua. Tarina on monelle tuttu, sillä kyseessä ovat tapahtumat, jotka johtavat laajetessaan veriseen sisällissotaan, jota voi pitää yhtenä Suomen historian traagisimmista vaiheista. Väinö Linnan teoksessa Täällä Pohjantähden alla 2, sodan osapuolet saavat yksittäisten ihmisten kasvot, ja sodan näyttämönä on pelkkien rintamalinjojen sijaan myös ajalle tyypillinen pikkukylä. Päähenkilöinä ovat Koskelan perhe, Pappilan pariskunta, Työväenyhdistyksen johtaja Halme sekä useat muut kylän perheet ja asukkaat. Kirja julkaistiin vuonna 1960 ja sitä on pidetty merkittävänä kuvauksena sisällissodan hävinneiden punaisten elämästä ja motiiveista ennen sotaa, sodan aikana ja myös sen jälkeen. Romaani on toinen kolmiosaisesta trilogiasta, ja vaikka kyseessä onkin fiktiivinen teos, on kirjailijalle annettu suurta tunnustusta realistisesta kuvauksesta. Teos johdattaa lukijan poliittisista kiistoista ja lakkoilusta kohti sisällissotaa ja lopulta Koskelan veljesten sekä muiden kylän miesten mukana Tampereen seudun taisteluihin ja sieltä lopulta Hennalan vankileirien kurjuuteen. Teos päättyy harvojen selvinneiden kotiinpaluuseen.

Linna kuvaa sisällissodan tapahtumia yksinkertaisella tarkkuudella ja kieli rakentaa uskomattoman vahvan tunnelman. Lukijan eteen luodaan selkeä, kaunistelematon kuva tapahtumista. Henkilöt ovat erittäin moniulotteisia ja eläviä, ja henkilökaarti on hyvin laaja. Teos on jaettu lukuihin ja kappaleisiin, jotka kuvaavat usein kyseessä olevaa tilannetta eri kannoilta ja eri henkilöiden silmin. Lukija samaistuu huomaamattaankin henkilöiden tuntemuksiin, sillä Linna kuvaa kaikenlaiset tunteet hyvin aidosti ja vilpittömästi. Dialogi on todella taidokasta ja koskettavaa ja erilaiset kauniit maisemavertaukset luovat omaa vahvaa tunnelmaansa. Kuvauksevat ovat usein pitkiä ja polveilevia.
Sodan raakuus välittyy kirjasta hyvin raskaana, ja siksi teos ei olekaan erityisen kevyttä luettavaa. Myös ajoittain laajat poliittiset kuvaukset ja puheenvuorot saattavat pitkästyttää erityisesti nuorta lukijaa.
Näinkin rankasta aiheesta kirjoittaessa on oikeanlaisen huumorin rakentaminen tunnelman kannalta tärkeää. Linna onnistuu luomaan tunnelmaa sopivasti keventäviä hahmoja, joiden letkautukset saavat lukijan hymyilemään, oltiin sitten vankileirillä tai rintamalla. Romaanin tapahtumia selostaa kaikennäkevä kertoja.
Yksi kirjan hienoista piirteistä on mielestäni eräänlainen puolueettomuus. Vaikka Linnan kerrotaan halunneen teoksella luoda ymmärrystä sodan häviäjiä kohtaan ja tuoda esille punaisen puolen elämää, mitä se epäilemättä tekeekin, on kirjassa mielestäni silti onnistuttu pitäytymään ottamasta kantaa liian vahvasti. Valkoisia ei kuvata julmina tappajina, sillä Linna pitää henkilönsä loppuun asti hyvin inhimillisinä, ja tuo epävarmuuden ja pelon tunteita niillekin hahmoille, joilla lukija ei niitä odota kohtaavansa.

Lukukokemuksena teos oli melko raskas ja surullinen, mutta myös hyvin mielenkiintoinen ja avartava. Sarjan ensimmäiseen osaan verrattuna teos oli aihemaailmaltaan ehdottomasti synkempi ja traagisempi. Kirja sopii mielestäni luettavaksi erityisen hyvin, jos haluaa paneutua Suomen historiaan, mutta siinä tapauksessa on toki hyvä lukea jokin teos, joka vastavuoroisesti korostaa valkoisen puolen vaiheita nimenomaisena aikana.
Kokonaisuudessaan teos oli hyvin moniulotteinen ja merkittävä lukukokemus, ja mielestäni se ansaitsee täysin paikkansa suomalaisen klassikkokirjallisuuden tärkeimpien teosten joukossa. Teoksen kieli on taidonnäyte, johon kykenee vain mestari, ja uskon että teos tulee avaamaan Suomen historian merkittäviä tapahtumia yhä uusille sukupolville myös tulevaisuudessa.

Auriina ( )
1 vote Rellu4KAB | Mar 27, 2012 |
Kesän klassikkoprojekti, jonka toisessa osassa lahtarit kukistavat punakapinan. ( )
  Sbikh | Aug 16, 2011 |
Andra delen i Linnas epos tar vid där den första slutar. Fortsatt får vi följa Jussi, Akseli, Elina och de andra. Hur de strider för sin rätt och far illa av reprissalier från övermakten.
Linna ger oss en tung historia som verkligen engagerar. Och historiska sammanhang blir tydligare i mitt medvetande.
Men. Språket är fortsatt mossigt, lite omständligt och - faktiskt - till och från så blommigt att det blir ansträngande att läsa. Och ibland redogör han för halvlånga agitationstal genom att direkt återge talet, och det blir inte alltid så roligt att läsa.
Fast det funkar ibland också. När han blir kort i språket får man verkligt intryck av att vara på den finska landsbygden, detta verkar Linna verkligen känna till.
Trots tidvis tråkighet blir det en fyra för styrkan i historien som sådan. ( )
  helices | Feb 10, 2008 |
Exibindo 5 de 5
sem resenhas | adicionar uma resenha

Pertence à série

Pertence à série publicada

W&Wserien (169)
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Premiações
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Informação do Conhecimento Comum em sueco. Edite para a localizar na sua língua.
Efter någon sökan och trevan fann den nya ordningen på Koskela sina vardagsformer och bruk och stadgade sig med en sak i sänder.
Citações
Últimas palavras
Informação do Conhecimento Comum em sueco. Edite para a localizar na sua língua.
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês (1)

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Links rápidos

Capas populares

Avaliação

Média: (4.41)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 2
3.5 1
4 12
4.5 3
5 18

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 157,981,290 livros! | Barra superior: Sempre visível