Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.
Hide this

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Anger and Forgiveness: Resentment,…
Carregando...

Anger and Forgiveness: Resentment, Generosity, Justice (original: 2016; edição: 2016)

de Martha C. Nussbaum (Autor)

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaMenções
1292163,018 (3.55)5
"Anger is not just ubiquitous, it is also popular. Many people think it is impossible to care sufficiently for justice without anger at injustice. Many believe that it is impossible for individuals to vindicate their own self-respect or to move beyond an injury without anger. To not feel anger in those cases would be considered suspect. Is this how we should think about anger, or is anger above all a disease, deforming both the personal and the political? In this wide-ranging book, Martha C. Nussbaum, one of our leading public intellectuals, argues that anger is conceptually confused and normatively pernicious. It assumes that the suffering of the wrongdoer restores the thing that was damaged, and it betrays an all-too-lively interest in relative status and humiliation. Studying anger in intimate relationships, casual daily interactions, the workplace, the criminal justice system, and movements for social transformation, Nussbaum shows that anger's core ideas are both infantile and harmful. Is forgiveness the best way of transcending anger? Nussbaum examines different conceptions of this much-sentimentalized notion, both in the Jewish and Christian traditions and in secular morality. Some forms of forgiveness are ethically promising, she claims, but others are subtle allies of retribution: those that exact a performance of contrition and abasement as a condition of waiving angry feelings. In general, she argues, a spirit of generosity (combined, in some cases, with a reliance on impartial welfare-oriented legal institutions) is the best way to respond to injury. Applied to the personal and the political realms, Nussbaum's profoundly insightful and erudite view of anger and forgiveness puts both in a startling new light."--Provided by publisher.… (mais)
Membro:vhl219
Título:Anger and Forgiveness: Resentment, Generosity, Justice
Autores:Martha C. Nussbaum (Autor)
Informação:Oxford University Press (2016), Edition: 1, 336 pages
Coleções:Sua biblioteca
Avaliação:
Etiquetas:to-read

Detalhes da Obra

Anger and Forgiveness: Resentment, Generosity, Justice de Martha C. Nussbaum (2016)

Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

» Veja também 5 menções

Exibindo 2 de 2
Woede en vergeving is, niet verbazingwekkend voor een filosofisch werk, een conceptuele analyse van de woede. Nussbaum is niet echt geïnteresseerd in de emotie, in de tomeloze kracht ervan, of in de theatrale enscenering. Ze onderzoekt niet hoe ze beleefd wordt of gecultiveerd. Ze geeft geen richtlijnen voor de beheersing van de woede. Ze onderzoekt het begrip en de rationaliteit ervan. Ze doet dat grondig en zorgvuldig.

Haar analyse van de idee ‘woede’ vertrekt vanuit de definitie die Aristoteles opstelde. Ze onderscheidt drie aspecten: pijn of een negatief gevoel, als gevolg van een laakbare daad, gekoppeld aan een wens tot vergelding. Eigenlijk draait het hele boek rond dat laatste aspect: de vergelding. Die kan twee vormen aannemen: die van het ‘oog om oog, tand om tand’ en die van de vernedering. Die eerste vorm is onaanvaardbaar. De executie van een moordenaar brengt het slachtoffer niet opnieuw tot leven. Vergelding kan de laakbare daad nooit ongedaan maken. Wie wraak zoekt, blijft hangen in het verleden. Statusverlaging is een complexer verhaal. De dader heeft het slachtoffer vernederd, maar door zijn status omlaag te halen, wordt in zekere zin het evenwicht hersteld, ook al wordt het kwaad niet ongedaan gemaakt. Alleen is Nussbaum geen grote fan van een samenleving die gebaseerd is op status.

Voor haar draait het om de toekomst. Zodra we ons afvragen hoe we gelijkaardig kwaad in de toekomst kunnen voorkomen, wijkt de woede voor iets anders, voor een toekomstgericht project. Woede kan een tussenstadium zijn. Transitiewoede noemt zij de reactie op de pijn die de laakbare daad veroorzaakt, maar die zich al snel op de toekomst richt. Ze heeft haar nut, want het onrecht moet erkend worden. In het laatste hoofdstuk gaat ze in op de maatschappelijke projecten van Mahatma Ghandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Zeker King en Mandela geven woede een plaats in hun project, maar beperkt. De nieuwe samenleving waarvan zij dromen, is niet gebaseerd op vergelding, maar op ruimhartigheid. Ze maakt alleen kans als een gezamenlijk project van voormalige tegenstanders. Erkenning van het aangedane leed, is daarbij belangrijk, maar vergelding en ook vergeving, zijn dat niet. Nussbaum wijdt een heel hoofdstuk aan de christelijke en joodse tradities van vergeving. Ze is geen fan van het hele proces van schuldbekentenis en vergeving. Het heeft iets gewelddadigs en creëert ongelijkheid door het slachtoffer in een machtspositie te plaatsen.

Het is een heldere analyse, die staat of valt met de definitie. Het is een beetje vreemd dat zij die vrij snel aanvaardt, terwijl ze in haar betoog soms worstelt met een goede afbakening van het begrip. Zo kan volgens haar woede zich richten op objecten. Denk aan de drankautomaat die wil je geld inslikt, maar het vertikt om een drankje in ruil te geven. Daar kan je kwaad van worden, maar zoek je dan ook vergelding? Is een term als ‘frustratie’ hier niet meer op zijn plaats dan ‘woede’? Ook met het verhaal van Jezus in de tempel heeft ze het moeilijk. Jezus was duidelijk boos toen hij de geldwisselaars uit de tempel verdreef, maar vergelding zocht hij niet meteen. Nussbaum categoriseert zijn woede wat snel als transitiewoede, maar wat is dan het toekomstproject hier? Zou het niet nuttig zijn om een onderscheid te maken, zoals het Nederlands doet, tussen boosheid en woede? Boosheid is dan eerder wat ouders voelen als een kind iets mispeutert. Zij willen dat fout gedrag stopt en meestal verdwijnt de boosheid ook als dat gedrag ophoudt. Als ouders vergelding zoeken tegenover hun kinderen, is er iets grondig mis met de ouder-kind relatie. Soms zien we gedrag dat we ongepast vinden – geldwisselaars in een tempel, een auto geparkeerd op het fietspad, een kind dat tekent op een muur – en is boosheid de manier om een einde te maken aan dat gedrag. Soms is het alleen maar dat.

In het hoofdstuk over Gandhi, King en Mandela, gaat Nussbaum niet in op de religieuze inspiratie van de eerste twee. Nochtans ware het interessant om te onderzoeken in hoeverre de hele idee van ruimhartigheid verbonden is met godsdienst. Dat zou passen in een ruimere analyse van de woede, die niet alleen de idee onderzoekt, maar ook de werking ervan. Woede heeft immers een emotionele component – ze kan je met geweld overvallen – maar ook een culturele – denk maar aan de duelcultuur in Europa, een vorm van geritualiseerde woede. Woede en vergeving is een onmisbaar werk, maar niet het definitieve. ( )
  brver | Jul 22, 2020 |
Anger and Forgiveness is Martha Nussbaum's exploration of anger, which she has addressed in previous work. In this volume she addresses forgiveness as a way to somewhat counter anger (though that is an extremely oversimplified statement).

While Nussbaum uses classical texts as part of her foundation don't get confused into thinking she is offering a complete and thorough interpretation of any of those texts. She uses what needs for her argument, and her use s are quite legitimate and valid. Don't get confused by reviewers who criticize her for not doing what she never set out to do, namely give a full explication of specific classical texts. She chooses and explains the portions of texts she uses then goes on to develop her own views on anger and forgiveness. To get bogged down in minutiae rather than assess her thesis in the book is a freshman mistake.

This is not, for me, her strongest work, partly because I view her ideas on and uses of forgiveness as problematic. That said I found much of the argument persuasive with only a few sticking points with which I am unsure I agree. As is usually a sign of a good book, her ideas warrant further thought and reading on my part. If you enjoy being challenged about concepts we often take for granted, I believe you will find much to appreciate in this book.

Reviewed from a copy made available by the publisher via NetGalley. ( )
  pomo58 | Aug 25, 2016 |
Exibindo 2 de 2
sem resenhas | adicionar uma resenha
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Título original
Títulos alternativos
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Eventos importantes
Filmes relacionados
Premiações
Epígrafe
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
I agree to share a home with Pallas Athena . . .
For the city I make my prayer,
prophesying with a gentle-temper,
that the sun's radiant beam may cause
blessings that make life flourish
to spring up in plenty from the earth.

-- Aeschylus, Eumenides 916-26
The gentle-tempered person is not vengeful, but inclined to sympathetic understanding.

-- Aristotle, Nicomachean Ethics, 1126a1-3
We must look the world in the face with calm and clear eyes even though the eyes of the world are bloodshot today.

-- Mohandas Gandhi, August 8, 1942, reported in Jawaharlal Nehru, The Discovery of India, ch.1, p. 38
Dedicatória
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
To the memory of Bernard Williams (1929-2003)
Primeiras palavras
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
At the end of Aeschylus' Oresteia, two transformations take place in the archaic world of the characters, transformations that the fifth century BCE Athenian audience would recognize as fundamentally structuring their own world. (Introduction "Furies into Eumenides")
Anger has a two-fold reputation.
Citações
Últimas palavras
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
(Clique para mostrar. Atenção: Pode conter revelações sobre o enredo.)
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
Idioma original
Informação do Conhecimento Comum em inglês. Edite para a localizar na sua língua.
CDD/MDS canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

"Anger is not just ubiquitous, it is also popular. Many people think it is impossible to care sufficiently for justice without anger at injustice. Many believe that it is impossible for individuals to vindicate their own self-respect or to move beyond an injury without anger. To not feel anger in those cases would be considered suspect. Is this how we should think about anger, or is anger above all a disease, deforming both the personal and the political? In this wide-ranging book, Martha C. Nussbaum, one of our leading public intellectuals, argues that anger is conceptually confused and normatively pernicious. It assumes that the suffering of the wrongdoer restores the thing that was damaged, and it betrays an all-too-lively interest in relative status and humiliation. Studying anger in intimate relationships, casual daily interactions, the workplace, the criminal justice system, and movements for social transformation, Nussbaum shows that anger's core ideas are both infantile and harmful. Is forgiveness the best way of transcending anger? Nussbaum examines different conceptions of this much-sentimentalized notion, both in the Jewish and Christian traditions and in secular morality. Some forms of forgiveness are ethically promising, she claims, but others are subtle allies of retribution: those that exact a performance of contrition and abasement as a condition of waiving angry feelings. In general, she argues, a spirit of generosity (combined, in some cases, with a reliance on impartial welfare-oriented legal institutions) is the best way to respond to injury. Applied to the personal and the political realms, Nussbaum's profoundly insightful and erudite view of anger and forgiveness puts both in a startling new light."--Provided by publisher.

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Links rápidos

Capas populares

Avaliação

Média: (3.55)
0.5
1
1.5
2 1
2.5 1
3 1
3.5
4 7
4.5
5

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 157,925,430 livros! | Barra superior: Sempre visível