Página inicialGruposDiscussãoMaisZeitgeist
Pesquise No Site
Este site usa cookies para fornecer nossos serviços, melhorar o desempenho, para análises e (se não estiver conectado) para publicidade. Ao usar o LibraryThing, você reconhece que leu e entendeu nossos Termos de Serviço e Política de Privacidade . Seu uso do site e dos serviços está sujeito a essas políticas e termos.

Resultados do Google Livros

Clique em uma foto para ir ao Google Livros

Carregando...

The Swan (1991)

de Guðbergur Bergsson

MembrosResenhasPopularidadeAvaliação médiaConversas
703376,339 (3.54)Nenhum(a)
A nine-year-old girl is sent to work in a country farm for shoplifting, a common form of punishment in Iceland. The novel describes the way she confronts the unknown and makes friends with animals.
  1. 00
    The Blue Fox de Sjón (Tinwara)
    Tinwara: Not just because it's also set in Iceland. Both books are written in an evocative poetic style and animals play an important role
Nenhum(a)
Carregando...

Registre-se no LibraryThing tpara descobrir se gostará deste livro.

Ainda não há conversas na Discussão sobre este livro.

Exibindo 3 de 3
Prachtig verhaal, bijna magisch. Het gaat over een jong meisje dat na enkele kleine diefstallen voor straf een zomer op een boerderij moet gaan werken. Ze komt uit een kuststreek in IJsland en komt terecht in het binnenland. Met de verwondering die een kind eigen is ontdekt ze deze nieuwe wereld: de weidevogels die plotseling opvliegen, een koe die kalft, een kalf dat geslacht wordt, het werken met dieren. De nieuwe wereld is echter niet vriendelijk; de mensen zijn op zichzelf en hebben weinig aandacht voor het kind, dat zich steeds meer in een fantasiewereld verliest. De zwaan uit de titel speelt hierin een rol.

Opmerkelijk is dat niemand een naam heeft in dit verhaal: het meisje, de boer, de boerin, de dochter en de knecht zijn de hoofdrolspelers. Het leven in het IJslandse binnenland dat hier beschreven wordt lijkt 19e-eeuws, maar als je goed leest merk je dat het toch in de moderne tijd speelt: auto's, computers en melkmachines hebben hun intrede gedaan.

De schrijfstijl is beeldend, poëtisch bijna. Het is een boek dat je eigenlijk langzaam moet lezen, om je helemaal te kunnen verliezen in de mooie zinnen en de beschrijvingen van de IJslandse natuur. ( )
  Tinwara | Mar 13, 2010 |
Een 9-jarig meisje wordt door haar ouders voor straf vier maanden naar het binnenland van IJsland gestuurd. Ze heeft in verschillende supermarkten sandwiches gestolen, aldaar opgegeten en is betrapt geworden. Ze wordt bij een zwijgzaam echtpaar op een boerderij te werk gesteld. Er is ook een knecht die seksuele toespelingen maakt, het meisje begrijpt dat nog niet. Na enige tijd komt hun zwangere dochter thuis die steeds pessimistischer wordt. Het meisje vindt niet de rust die de natuur haar zou moeten brengen, maar vervreemdt van zichzelf, vlucht in een fantasiewereld en is ontvankelijk voor de plaatselijke mythe van de zwaan, een monster dat in het bergmeer leeft. Een psychologische roman die soms gruwelijk en dan weer humoristisch is. ( )
  sneeuwvlokje | Jul 18, 2009 |
Een meisje uit Reykjavik (ze heeft geen naam, zoals niemand in het boek) is voor het eerst in haar leven moederziel alleen op reis en wordt vanaf het moment dat de bus vertrekt overweldigd door heimwee. Ze is nog maar 9 en is door haar ouders als straf voor een winkeldiefstalletje de hele zomer naar een boerderij gestuurd, waar ze conform afspraak door de onverschillige boer en boerin aan het werk wordt gezet. Ze weet wel dat ze kennelijk iets fout heeft gedaan en probeert haar nieuwe omgeving te aanvaarden zoals die is, maar veel ervan is buitengewoon vreemd voor een kind dat alleen de stad kent en verschrikkelijke heimwee heeft.

De boer en boerin zijn afstandelijk. De eenzame, door sex geobsedeerde, dagboekschrijvende knecht, die tevergeefs zoekt naar een vrouw, is geen geschikt gezelschap voor een klein meisje. De opstandige dochter, thuis van de universiteit, zit met zichzelf in de knoop, is in de war en stort zich op de landbouwmachines. Veel gepraat wordt er niet, gevoelens worden onderdrukt. Contact met de omringende boerderijen is er amper, behalve dan dat men elkaar met verrekijkers bespiedt en één keer per jaar op het districtsfeest met zijn allen dronken wordt.

Deze omgeving zien we door de ogen van een kind. Bergsson doet dat heel goed. Het meisje is nog niet in staat tot introspectie of analyse, maar ervaart de wereld door haar zintuigen en probeert er via haar verbeelding zin aan te geven. Dit is het aspect van het boek dat het meeste indruk maakt, niet Bergssons pessimistische visie op het IJslandse platteland, maar zijn poëtische uitbeelding van de beleveniswereld van een meisje van 9 dat zich in een onbekende, moeilijk te begrijpen omgeving bevindt, eenzaam en ongelukkig is en tracht daar in haar fantasie aan te ontkomen. De eerste bladzijden en de laatste zijn het allermooist.
http://annavangelderen.blogspot.com ( )
2 vote AnnavanGelderen | Oct 16, 2008 |
Exibindo 3 de 3
sem resenhas | adicionar uma resenha
Você deve entrar para editar os dados de Conhecimento Comum.
Para mais ajuda veja a página de ajuda do Conhecimento Compartilhado.
Título canônico
Título original
Títulos alternativos
Data da publicação original
Pessoas/Personagens
Lugares importantes
Informação do Conhecimento Comum em Holandês. Edite para a localizar na sua língua.
Eventos importantes
Filmes relacionados
Epígrafe
Dedicatória
Primeiras palavras
Citações
Últimas palavras
Aviso de desambiguação
Editores da Publicação
Autores Resenhistas (normalmente na contracapa do livro)
Idioma original
CDD/MDS canônico
LCC Canônico

Referências a esta obra em recursos externos.

Wikipédia em inglês

Nenhum(a)

A nine-year-old girl is sent to work in a country farm for shoplifting, a common form of punishment in Iceland. The novel describes the way she confronts the unknown and makes friends with animals.

Não foram encontradas descrições de bibliotecas.

Descrição do livro
Resumo em haiku

Current Discussions

Nenhum(a)

Capas populares

Links rápidos

Avaliação

Média: (3.54)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 2
3.5 2
4 6
4.5
5 1

É você?

Torne-se um autor do LibraryThing.

 

Sobre | Contato | LibraryThing.com | Privacidade/Termos | Ajuda/Perguntas Frequentes | Blog | Loja | APIs | TinyCat | Bibliotecas Históricas | Os primeiros revisores | Conhecimento Comum | 203,191,445 livros! | Barra superior: Sempre visível