Daguerreotypieën in overvloed te zien ...

DiscussãoFotografie in Nederland

Entre no LibraryThing para poder publicar.

Daguerreotypieën in overvloed te zien ...

Este tópico está presentemente marcado como "inativo" —a última mensagem tem mais de 90 dias. Reative o tópico publicando uma resposta.

1bintphotobooks
Mar 5, 2009, 12:05pm

Daguerreotypieën in overvloed te zien ...http://www.photoq.nl/articles/nieuws/actueel/2009/03/05/daguerreotypieen-overvloed-te-zien/

2nickelvd
Mar 10, 2009, 4:10pm

Het boek dat Museum Enschedé heeft uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling is echt een aanrader, het heet In het volle zonlicht en bevat veel historische informatie over de herkomst van de daguerreotypieën. Als medewerker van de Daguerreobase weet ik dat dit soort informatie maar zeer zelden is overgeleverd. Vaak is er weinig of niets bekend over het wie, wanneer en waar van daguerreotypieën.
Ook wijs ik op de nieuwe editie van Fotografisch geheugen, die geheel aan de daguerreotypie gewijd is. Er staat ook een bijdrage van mijzelf in.

3yvlind1
Mar 17, 2009, 5:53am

De bijbehorende tentoonstelling in Huis Marseille daarentegen roept bij mij veel vragen op. Ter voorbereiding had ik al een deel van het artikel van Johan de Zoete uit In het volle zonlicht gelezen, maar wie geheel onvoorbereid de zaal betreedt blijft, nadat hij/zij is bekomen van de overdonderende opstelling van honderd (!) glinsterende daguerreotypieën in een schaars verlichte zaal, achter met een groot aantal vragen. De uitgestalde documenten liggen zonder enige toelichting in de vitrine. Op een lastig vindbare plaats is wel steeds een transcriptie van de terzake doende passage uit de brief aanwezig, maar het verband tussen alle uitgestalde documenten blijft helaas onbeantwoord. Zo hangt er een portret in pastel van Johannes III Enschedé, in de vitrine is er nog een, op glas opgelakt, en daarnaast een daguerreotypie van dit portret. Pas nadat ik het artikel geheel gelezen had, werd de relatie tussen deze zaken geheel duidelijk.

4nickelvd
Mar 28, 2009, 6:54am

Klopt enigszins. Er zijn wel bijschriften, maar die zie je door de plaatsing en het gedimde licht snel over het hoofd. Sowieso is het boek echt het geld waard.